Gordana Aćimović: Baby botox je zabluda i marketinški trik

Baby botox ili botoks, mezoterapija ili kavitacija, tretman iglama ili bez igala, zatezanje pre 30 ili posle 50… Imate li dileme oko estetskih tretmana? Mi ih više nemamo

Dovoljan je jedan pogled u ogledalo, onako usput, pa da vam se dan pretvori u pakao. Ma kakav dan, cela nedelja, ukoliko je svetlo bilo hladno, difuzno… jer nos je odjednom ne sazreo – već prezreo za korekciju, nazolabijalne linije postale su duboke brazde, podočnjaci se pretvorili u kožne nabore. Kad je ustanovljeno da je i šar pej deo lanca evolucije? A ukoliko ste se usudili da hrabro nastavite dalje, i pogled spustite niže, otkrićete i masna kolena, celulit, strije. To je već trenutak kada upadate u emotivni rolerkoster s jednim pitanjem – koja vam estetska korekcija može doneti prave rezultate bez lažne nade i suza, figurativnih ili pravih. Da li ste se zapitale zašto su neke žene takve mazohistkinje da odlaze na mezoterapiju s iglama i besomučno se bodu dva meseca, umesto da se podvrgnu bezbolnom ultrazvučnom tretmanu koji „zateže kožu i pretvara je u somot“? Da li i vama baby botox zvuči tako nevino i primamljivo u odnosu na klasičan botoks koji je krivac za mnoga lica bez izraza i mimike? O svim dilemama vezanim za estetske korekcije i tretmane, te o i marketinškim zamkama u svetu lepote, razgovaram sa magistrom medicinskih nauka Gordanom Aćimović, specijalistom plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije i stručnim konsultantom u ordinaciji Euroestetic.

Kad stigne leto, eto nama stare dileme – koji je najbolji način za borbu sa celulitom. U ponudi su različite metode, ali mezoterapija je već godinama je na vrhu liste tretmana koji daju rezultate. Da li je zaista svejedno opredeliti se za metodu sa iglama ili bez njih?
Mezoterapija je tretman koji se radi uz pomoć iglica, a podrazumeva ubacivanje različitih mezoterapijskih koktela – koji sadrže bilo hijaluronsku kiselinu, amino-kiseline, vitamine, minerale – kroz kožu, odnosno njen središnji sloj mezoderm, pa otuda i naziv tretmana mezoterapija. Dakle, mezoterapija se radi iglama. Tretman koji se izvodi bez igala zove se mezoporacija. To je drugačija procedura, gde se različitim fizičkim principima stimuliše apsorpcija gradivnih i hranljivih materija koje normalno ne mogu da prođu kroz kožu, a cilj je da se pore na ćelijskoj membrani malo više prošire sa spoljašnje strane kako bi te supstance lakše ušle u ćeliju. Znači, to su dve potpuno različite metode. Jeste mezoterapija u neku ruku bolnija od mezoporacije (neprijatnost uboda smanjuje se nanošenjem nekog lokalnog anestetika) , ali je efekat mezoterapije znatno veći, jer se kokteli ubacuju direktno na mesta koje treba tretirati, bilo da je to hijaluron, koji se smanjuje sa godinama, ili minerali, vitamini, odnosno nutritijenti koje ne možemo uneti putem tečnosti, ishranom ili kremama. Osim toga, višestrukim probodima kože stimulišemo fibroblaste, pospešujemo proizvodnju kolagena i elastina, čija se količina vremenom smanjuje, a vlakna despiralizuju (ispravljaju se), zbog čega koža nije više tako jedra i elastična i gubi  tonus. Osnovni cilj mezoterapije, uz adekvatnu ishranu, jeste stimulacija sinteze kolagena i elastina. Koža posle tretmana mezoterapija zaista deluje jedrije, svežije i znatno blistavije.

Baby botox kao termin ne postoji u stručnoj literaturi. To je marketinška fraza koja se koristi da se pacijentima dočara da tretmanom botoksa ne morate nužno imati zaleđeni izraz lica

Još jedna metoda koja je desetak godina bila veoma popularna jeste kavitacija. Pojavile su se nedoumice oko toga da li oslobođena masnoća posle ovog tretmana može da se taloži u organizmu i izazove povećanje holesterola u krvi?
Tačno je da je kavitacija pre desetak godina bila u usponu, ali sa razvojem tehnologije i pojavom novih uređaja i aparata smanjuje se njena popularnost u tretiranju masnih naslaga i celulita. Želim da naglasim da se kavitacija ne koristi kao metoda mršavljenja, već način reoblikovanja tela. Na osnovu naših iskustava i rezultata istraživanja koji su objavljeni u stručnim časopisima, nije potvrđeno da se posle tretmana metodom kavitacije povećava nivo holesterola i triglicerida u krvi ni neposredno posle tretmana ni dve-tri nedelje nakon toga.

Većina devojaka čeka poslednji trenutak pre odlaska na letovanje da se reši masnih naslaga. Koji je to metod koji donosi najbolje rezultate za najkraće vreme?
Za minimum izdvojenog vremena za estetsku korekciju najbolje rezultate ćete dobiti hirurškom metodom. Hirurgija je jedna precizna, egzaktna nauka, gde neposredno po završenoj operaciji vidite rezultat, a pravi efekat vidljiv je za kratko vreme. Ukoliko govorimo o liposukciji kao metodi uklanjanja masnih naslaga, odmah posle intervencije vidite šta ste revidirali i oblikovali, uz činjenicu da će se za nekoliko nedelja izvesna količina masnih naslaga istopiti, tako da je mesec dana optimalan period za pravi ishod.

Adekvatnu negu treba otpočeti sa 25, što podrazumeva dobru ishranu i vežbanje, a tretmane za održavanje treba primeniti između 35. i 40. godine

Koje su po vašem mišljenju najbolje metode reoblikovanja tela?
Tretmani celulita, strija i problematične kože mogu doneti fascinantne rezultate kada govorimo o lokalizovanim masnim naslagama. Reč je o masnim jastučićima na regijama tela koji su teško dostupni i gotovo ih je nemoguće skinuti vežbama. Najčešće se nalaze na bokovima, unutrašnjim stranama butina, na zadnjoj strani butina na granici sa gluteusom, a imaju ih i mršave osobe. Ubićete se važbajući i držeći dijete, ali teško ćete ih ukloniti. Tretmani tih masnih naslaga potpuno su fascinantni, tu mislim na lipolizu, kavitaciju, ultrazvuk, odnosno njihovu kombinacija sa adekvatnom ishranom, vežbanjem, dovoljnim unospm tečnosti i masažom. Lipolizu bih izdvojila kao tretman savršen za ove lokalizovane masne naslage prilikom kog se ubacuju lipolitički kokteli koji deluju po principu razlaganja masnih naslaga na alkohole i masne kiseline, koji se potom prečišćavaju i izbacuju iz organizma. Dobra stvar jeste što posle samo nekoliko tretmana vidite savršene rezultate.

Jedan od trenutno aktuelnih tretmana koji svojim nazivom uliva dosta poverenja jeste baby botox. Prva asocijacija je blaža varijanta botoksa koja zato ima i blaže negativne efekte. Da li je to tačno?
Baby botox je termin koji nećete naći u stručnoj literaturi. To je marketinška fraza koja se koristi da se pacijentima, odnosno klijentima, dočara da tretmanom botoksa ne morate nužno dobiti zaleđeni izraz lica. Ali šta podrazumeva ovaj tretman? Baby botox je u stvari identičan preparat botulinskog toksina, odnosno kada radimo tretman baby botox, koristi se identični preparat koji se upotrebljava kod, nazovimo ga tako, običnog botoksom. Osnovna funkcija botulinskog toksina jeste da parališe mišić ‒ odnosno da ne dozvoli da se mišić kontrakuje, a time se blokiraju i mimičke bore.

Gordana Acimovic
Dalibor Stanković

Zvanično registrovani preparati botoksa imaju određeni protokol pripreme, odnosno razblaživanja. Preparati koji postoje na našem tržištu zahtevaju hladan lanac, odnosno moraju da stoje u frižideru i postoji tačno određeni protokol po kojem se botulinski toksin razblažuje u odnosu na to koliko jedinica ima. Kada se radi o baby botoxu, poenta je u tome da se na isti način mora razblažiti, znači botulinski toksin se mora razblažiti sa tačno određenom količinom fiziološkog rastvora. I ono što karakteriše baby botox jeste da se samo manje količine preparata ubrizgavaju na određene tačke na čelu, oko očiju i između obrva, a to su tri tačke gde se botoks najčešće primenjuje. Ukoliko ste čuli da je baby botox blaža varijanta botoksa, da ima manju koncentraciju botulinskog toksina, to nije tačno, jer ima istu koncentraciju. Ukoliko razblažimo botoks većom količinom rastvora, sam preparat može više da difunduje, a tako se otvara i veća mogućnost za negativne efekate. Manjom količinom preparata nećete u potpunosti blokirati mišić, ali, s druge strane, dejstvo baby botoxa biće dosta kraće od klasičnog botoksa. Bitno je naglasiti da botoks ne mogu da rade kozmetičari, već lekari. Treba poznavati anatomiju lica, treba znati koji mišić želite da blokirate, a koji ne, sve je to bitno kako ne bi došlo do neželjenih posledica kao što je recimo ptoza kapaka. Trajanje botoksa doziranog po protokolu iznosi šest meseci, on se zatim razgrađuje, tako da je zabluda da lice posle tretmana botoksom izgleda gore nego ranije. Naprotiv, period između botulinskih aplikacija je sve duži.

Primena sopstvenog tkiva je ubedljivo najbolja i najbezbednija varijanta u medicinskim i  estetskim procedurama

Sve je više osoba koje se odlučuju za proces podmlađivanja koristeći sopstvena tkiva. Koliko su ovi tretmani sigurni i koliko su njihovi efekti kvalitetni od dosad uobičajenih?
Apsolutno podržavam ove metode, i srećna sam zbog tih trendova. Mislim da kod nas to još uvek nije dovoljno zastupljeno kao u svetu. Primena sopstvenog tkiva je ubedljivo najbolja, najbezbednija varijanta u svim medicinskim i estetskim procedurama. Kad govorim o sopstvenom tkivu u našoj oblasti, estetskoj hirurgiji i estetskoj medicini, to jeste korišćenje sopstvene plazme, tzv. PRP koji ima primenu ne samo u estetske svrhe već u opštoj medicini  za obnavljanje ćelija i tkiva i njihov potencijal je zaista veliki. Koristi se sopstvena krv pacijenta, koja se posebnim protokolima centrifugira, nakon čega se ta plazma bogata trombocitima aplikuje za regeneraciju određenih tkiva, a u estetskoj medicini to je regeneracija vezivnog i elastičnog tkiva. To je zaista veoma dobra metoda koja se preporučuje bez ograničenja vremenskih uslova, temperatura, starosnih granica. Druga metoda jeste korišćenje sopstvenog masnog tkiva za korekciju nekih anatomskih deformiteta, a može se koristiti umesto filera. Masnim tkivom mogu se popunjavati regije lica, usne, a bitno je naglasiti da pacijent mora biti jako strpljiv. Dobar rezultat nakon tretmana masnim tkivom zahteva ponavljanje jer jedan deo masnog tkiva propada, a količina je potpuno individualna stvar. Procenat propadanja se kreće od 30 do 70 odsto, tako da je neophodno ponoviti proces jednom ili dva puta kako biste dobili pravi efekat koji je trajan. U zavisnosti od toga kolika je regija korekcije, zahvat se može raditi i u lokalnoj anesteziji. Masno tkivo koje je prihvaćeno na određenoj regiji ostaje tu, dobija novu ishranu i to tkivo je trajno. Celokupan tretman traje otprilike godinu dana. Potrebno je ponavljanje i strpljenje, ali to je metoda sa najmanje rizika.

Da li je to budućnost estetske hirurgije?
Da. U budućnosti će se koristiti sve manje veštačkih supstanci u korist sopstvenog tkiva kako bi se neželjene reakcije i alergije svele na minimum. Osnovni cilj jeste da se koristi sopstveno tkivo, o matičnim ćelijama se uveliko priča u svim oblastima medicine i one su u fokusu svih grana medicine.

Za minimum izdvojenog vremena za estetsku korekciju najbolje rezultate dobićete hirurškom metodom

Zamrzavanje vremena je san većine nas. Da li je preterano očekivati da ćemo u neko dogledno vreme uspeti da zaustavimo starenje?
Mislim da je to preterano očekivanje – proces starenja je neminovan, pitanje je samo korektnog starenja. Protiv prirode ne možemo, ali proces starenja možemo odložiti i možemo lepše stariti. Treba pratiti svoj organizam i u pravom trenutku preduzeti određene korake. Prvo što se dešava jeste gubitak masnih jastučića, padanje tonusa lica, što daje iscrpljen  izgled, gubitak kolagenih i elastičnih vlakana. Treba na vreme krenuti sa procesom podmlađivanja, nadoknade volumena. Adekvatnu negu treba otpočeti sa 25, što podrazumeva dobru ishranu i vežbanje, a tretmane za održavanje treba primeniti između 35. i 40. godine, jer je to optimalno vreme, pre nego što se bore duboko useku – jer tada je sve mnogo teže. Najkraće rečeno, sve je u balansu – pravo vreme, prava mera i pravi tretman.

Da li je tačno da jednom kada krenete sa estetskim korekcijama, postajete njihov zavisnik do kraja života?
Ne znam da li se to može nazvati zavisnošću, ali je činjenica da kada vidite svoje glatko čelo bez bora posle botoks tretmana, a zatim ponovo staro lice kada efekat prođe, to više smeta. Ako sve radite sa merom, u smislu nadoknade izgubljenog volumena i tonusa, nikada nećete dobiti veštački izraz prepumpanog lica. Moj moto je: prirodno, skladno, odmorniji i svežiji izgled. Uvek je bolje filer dopuniti kasnije, tokom revizije, nego preterati tokom prve korekcije.

POVEZANI TEKSTOVI: