J….. dakle postojiš

Kako je zahvaljujući muškom svetom gralu,  jači pol prihvatio da je ok da postanu tate posle pola veka života

Tekst: Ksenija Milovanović

Kada imate malo godina prosto vam nije jasno zbog čega se bračni parovi razvode i posle tri decenije zajedničkog života; zašto su muške sede glave i dalje visoko pod oblacima, dok pored njih koračaju tužne žene, nekoliko koraka dalje, usahlih očiju i zamrznutog lica. Pre neki dan prolazila sam ulicama Vračara, sa svojom deventaestogodišnjom ćerkom. Ona slatka, krhka,razgolićena, ali ne onako vulgarno, jednostavno mladalački. U susret nam je dolazio 50 plus muškarac (ili možda još stariji), ali dobro održavan i stilizovan u skladu sa nekim njegovim frajerskim manirima. Za ukus nekih mlađih generacija, upadljivo smešan sa jasnim namerama, a za prepadače piletine, njegovih godina, dobrodržeći frajer. I pre nego što smo se mimoišli, njegov fokusiran pogled ka mojoj naslednici, bio je nedvosmislen, a bale koje samo što nisu krenule da tope uzavreli asfalt, očigledne.

Oni imaju iluziju da su potentni kao u dvadesetim, i da zato one vrište iz svog glasa, a ne zbog skupih poklona i evrića, a one im maze ego kako su godine samo broj

 OK, ništa novo. Fenomen hiljadu puta opisan u psihološkoj i kvazi naučnoj literaturi, kao kriza srednjih godina, želja da se zaustavi mladost, bustovanje muškog libida, itd. itd. Bilo je toga i pre nekoliko decenija, ali većini staraca u najavi bilo je jasno da ne mogu najvažnije za iluziju večne mladosti-  da j…. kao u dvadesetim, jer im je nedostajala samo jedna važna stvar, sveti gral za potenciju, koji gle radosti, danas rabe muškarci trećeg doba, bez zadrške, pa ko preživi posledice. Ako zanemarimo činjenicu da su ove generacije poželjne mladim ženama, hajde da budem širokogrudna, do četrdesetih, samo uz uslov debelih novčanika i skupih makina, onda je sve zadovoljeno. Oni imaju iluziju da su potentni kao u dvadesetim, i da zato one vrište iz svog glasa, a ne zbog skupih poklona i evrića, a one im maze ego kako su godine samo broj. I tako sve fercera!

Nedavno je britanski profesor koji se bavi muško-ženskim odnosima nedvosmisleno potvrdio da je brak za muškarce raj, a za žene muka

I kako onda- šta sa njihovim ženama iz braka, vršnjakinjama, ili koju godinu mlađim, koje su se opustile i pustile postmenopauzne stomake, čiji hormoni su se uspavali i nemaju baš želju za zavezivanjem po žbunovima i seksom u kolima u vožnji. Dobro nije da su one imune na filere i ostale peglače bora i celulita, ali nemaju žensku pilulu za postizanje virtualne mladosti.I eto nevolja u raju. Šta da rade, da se prave da su mrtve i ne vide šta njihova muškarčina radi, ili da pod stare dane traže razvod, starost uz samopoštovanje i koricu hleba. Možda ovi mačo menovi bi mogli da ožive stari balkanski običaj lapot kada se stari ljudi ubijaju da nisu na teretu. Da gospođa zamesi pogaču, pa u Košutnjak, da je se reši. I posle nema prepreke da pravi dete u sedmoj, osmoj, devetoj deceniji, kao holivudski glumci o kojima bruje svetski mediji.

Ako ona ipak ne bi samo koricu hleba, možda da razmisli o trendu koji je sramežljivo javlja, da se žene, drugarice, kada odu u penziju, udružuju da žive zjedno, dele troškove stanovanja i tako sebi obezbede luksuzniji život. Ili da se zaista jednom ozbiljno pokrene javna diskusija o funkciji braka u 21. veku, pa da svi otvoreno, bez laganja, kažu kako žele, šta očekuju, a šta im se trenutno dešava i kako lažima peglaju svoju novu mladost.

Nedavno je britanski profesor koji se bavi muško-ženskim odnosima nedvosmisleno potvrdio da je brak za muškarce raj, a za žene muka. Njegova istraživanja su pokazala da se muškarci trebaju oženiti, jer to utiče na njihovo blagostanje, a da su neudate žene, bez dece, najsrećnije u društvu i da duže žive. Profesor nedvosmisleno poručuje: ako si muškarac trebalo bi da se oženiš, a ako si žena nemoj se mučiti!

Ne kažem da bake u novom milenijumu treba da nose kecelje i marame, ali hello, dajte malo dostojanstva!

A da ne zaboravima na decu koja se rađaju kada im je tata u šestoj ili sedmoj deceniji. Predlažem da im se odmalena priča da je tata samo tu privremeno, da svoje čedo voli možda i više nego unuke, ali da planira večni službeni put. Ali da ih to ne brine, jer su odlično obezbeđeni sve do završetka Megafrenda i sličnih škola, i da će njegova uloga bankomata ostati i posle njegove smrti. Uostalom, pred nama je život u virtuelnoj stvarnosti, tako da šta će nam u svoj realnoj stvarnosti tada već ozbiljno mlohav i onemoćao.

Samo da bude jasno, isti stav imam i prema ženama koje se trude da pariraju ovom muškom trendu, pa u osmoj deceniji ostvaruju svoj davno izgubljeni san o modelu. Poslednjih godina magazini visoke mode prosto se utrkuju koje će od ovih zamrznutih ljepotica staviti na  naslovnu stranu, ne bi li makar i tako podigli kupovinu novina, udvarajući se ciljnoj grupi njihovih vršnjakinja koje još žele da osete miris hartije i listanje papira. Priznajem da sam počela da gasim Instagram naloge svetski poznatih modnih blogerki koje se vrte u mini suknjama i čizmama visokog sjaja do pola butine. Izvinite, ali fuj. Ne kažem da bake u novom milenijumu treba da nose kecelje i marame, ali hello, dajte malo dostojanstva!

Dakle, šta nam je činiti. Ako ipak glasamo da pomirimo različite snove i očekivanja u brakovima od nekoliko decenija, u kojima će vladati miroljubiva koegzistencija bez ocepljenja, moramo da se konsolidujemo i nađemo zajedničku tačku preseka. Dragi naši osedeli dečaci, ok je da koristite muški sveti gral, ali u braku i bez preterivanja. Drage devojčice, seks bombe, ali davno, nemojte se baš mnogo zapustiti i držite korak sa mlađim devojčicama, makar u onome da vrištite i kada vam do toga nije, ali mislite o bankomatu koji može da se preseli u komšiluk. Ako ne, bolje da se razilazimo i pod stare dane. Pardon, ženske stare dane.

POVEZANI TEKSTOVI: