Jutarnji žele, dok večernji moraju

Ovo je profil vežbača koji na trening dolaze kad sunce izađe, ili zađe, iz ugla kondicionog trenera. A kako muškarci doživljavaju ženske sklekove, kao i koji su sigurni znaci da se neko primio, a nije postao fitnes ovisnik

 

Svaka od nas, makar je jednom u životu, rešila je da čeličnom voljom privede sebe u teretanu sa namerom da nesavršeno telo dovede u prihvatljivu formu. Očekivanja su uvek velika, izgovori još brojniji, a disciplina redovnog treninga, za većinu, mazohistički ritual. Ukoliko ste jedna od tih srećnica koje su uspele da prebrode početničku krizu i postale redovne vežbačice i primile se na novi fitnes način života, suočile ste se sa mnogobrojnim dilemama tipa- individualni ili grupni trening, zumba, boxerina, možda funkcionalni trening… Ali kako mi koji vežbamo izgledamo iz ugla fitnes instruktora. S kim je lakše raditi, kakve devojke instruktorke biraju muškarci u teretanama, kakav je psihološki profil jutanjih, a kakav večernjih vežbača. O tome, i o ostalim utiscima i sujetama, iz ugla kondicionog trenera razgovarala sam sa Boškom Milosavljevićem iz CORPO fitnes centra.

U poslednje vreme svi pričaju o funkcionalnom treningu. Kakav je to trening, kome bi ga preporučio i šta se njime postiže?

Pre svega, preporučio bih ga onima koji o njemu isključivo pričaju, a nikako da se uključe u trenažni proces. Funkcionalni trening preporučujemo osobama uzrasta od 3-103 godine. Bez velike nauke, a i muke, funkcionalni trening je programiran trening prilagođen svim uzrastima, počevši od školice sporta, preko korektivnih vežbica za školski uzrast, pa do opšteg funkcionalnog treninga kojim jačamo kompletnu muskulaturu tela u prilagođenom trenigu svakom klijentu.

Vežbanjem bez pravilne ishrane rezultati su gotovo nemogući. Tvoj savet za pravilan balans?

Moj savet je kontinuirana umerenost u svemu! Nisam zagovornik pisanih ishrana u cilju postizanja nerealno zadatih ciljeva, već zdravog umerenog obroka kojeg smo željni svaki dan, a ne samo zato što je to put do željene kilaže i izgleda. Ko nauči da uživa u hrani i piću, u količinama koje mu prijaju i koje su mu zaista potrebne, uz umereno bavljenje fizičkim aktivnostim, imaće najviše rezultate.

Koliko pratiš fitnes trendove i šta misliš o tome?

Pratim razvoj fitnesa globalno i radujem se tome što se svest ljudi o ovoj, pre svega rekreativnoj disciplini, podiže sve više i u našoj državi. Ono što me brine je baš to što su trendovi i loše zdravstveno stanje nacije uticali na veće prepoznavanje fitnesa i više korisnika tih usluga, umesto obrazovanje celokupnog društva u cilju poboljšanja opšteg zdravlja nacije.

Postoji samo razlika između posvećenih vežbača i onih koji iziskuju više motivacione  energije

Koja je osnovna razlika u pristupu treniranja muškaraca i žena?

Sa ženama je pristup nežniji, jer su one ipak pripadnice slabijeg pola, iako imam dokaze da baš i nije tako uvek.

S kim je teže raditi, sa muškarcima ili ženama, i zbog čega?

Kada voliš svoj posao težina je samo u njegovom obimu. Nema razlike između muškaraca i žena. Postoji samo razlika između posvećenih vežbača i onih koji iziskuju više motivacione  energije jer se teško pokreću, ali posle prve ture fitnes injekcije, trening postaje pravo zadovoljstvo za vežbača, a samim tim i trenera.

Da li su ženski sklekovi uvredljivi za muškarca? Ima li sujete po tom pitanju?

U našem programu sklekove delimo na polusklekove i sklekove, jer ne vole baš muškarci da rade ženske sklekove, kao ni žene vežbe za biceps, iako su oba slučaja presmešna, jer se nijedna žena nije nabildovala od bućice od 2kg, kao što se ni najjači muškarac nije ohladio od desetine brzih sklekova sa kolena.

Koji muškarci biraju devojku instruktorku, koliko joj veruju i da li je njen izgled bitan da bi je izabrali za ličnog trenera?

Iz mog iskustva to su vežbači kojima jednostavno prija društvo i pažnja instruktorke  koja izgleda kao tempirana bomba i to može da bude vrlo dobra motivacija da se ne obrukaš kao vežbač. Sa druge strane, nije ništa manje kvalitetan trening ako su vežbač i klijent suprotnog pola, to su glupe predrasude. Poenta je da se energije i atmosfera tokom treninga podudaraju.  

Još nisam čuo da je neko izlečio hipertenziju Gucci štiklom ili skoliozu Rolex satom!  

Poslednjih godina sve je više žena u ”lepim” godinama koje dolaze na treninge. Šta bi ti rekao kakav je njihov profil?

Prvo, sve su godine lepe kad je u pitanju vođenje računa o ličnom zdravlju i izgledu, ali ako misliš na devojčice preko 45 godina, onda ja kažem da su to žene koje žele jaku i zdravu psihofizičku figuru kako bi mogle da istrpe nekog Balkanca pored sebe.

Treneri vole da kažu da kada kreneš da vodiš računa o opremi koju koristiš na trenignu to znači da si se “primio”. Šta ti kažeš?

Apsolutno tačno! Drago mi je zbog toga, to je hobi neprocenjive vrednosti, jer još nisam čuo da je neko izlečio hipertenziju Gucci štiklom ili skoliozu Rolex satom!

Moja iskustva govore da trenirati sa instruktorom ili instruktorkom je ista stvar kao kad ideš kod zubara ili zubarke, ginekologa ili ginekološkinje. Treneri su oprezniji i nežniji u opipavanju praga izdržljivosti. Koliko ti je potrebno da proceniš s kim imaš posla?

Bez lažne skromnosti, koja inače nije odlika mog horoskopskog znaka, (pretpostavljate da je lav u pitanju) vrlo brzo i lako procenim budućeg klijenta, jer mi iskustvo i metodika to omogućuju.

Mnoge žene vole da vežbaju s puštenom kosom, čak i one s dužinom do pola leđa. Šta misliš zbog čega?

Iz mog iskustva fali im ta magična gumica, šnala, štipaljka, pažnja… ili je sve to isto.

Da li si nekada imao neku neprijatnost na treningu?

Iskreno, ne sećam se ni jedne situacije koju bih mogao da opišem kao neprijatnost.

Jedan planinar, imao je 84 godine i bio je najsrećniji jer je svaki vikend zahvaljujući treningu šetao ture od nekoliko kilometara sa ekipom planinara

Šta kažeš na vežbanje u paru? Koliko to može biti stimulativno, a koliko može uticati na lošije rezultate?

Mislim da je sjajno i da može samo da pojača rezultate ukoliko trener zna da sprovede trening u paru koji i nije baš približan po formi i ako usmeri vežbača na pravilan rad.

Ko se više gleda u ogledalu dok trenira- muškarci ili žene i čiji zraz lica odaje veću samozadovoljnost?

Nema srećnije žene od one koja sebe vidi u bikiniju sledećeg leta i muškarca koji može da zakopča poslednje dugme na farmerkama, tako da izrazi zadovoljstva u slučaju dobre forme su podjednako jaki !!!

Ko je bila najstarija osoba sa kojom si radio i kakvi su bili rezultati?

Jedan planinar, imao je 84 godine i bio je najsrećniji jer je svaki vikend zahvaljujući treningu šetao ture od nekoliko kilometara sa ekipom planinara i željno je iščekivao svaku narednu.

Koja je razlika u jutarnjim tipovima vežbača i onih koji treniraju samo uveče?

Jutarnji žele, večernji moraju.

Koga bi ti voleo da treniraš i kakav bi ti bio najveći izazov?

Sina, izazov je da ga naučim da voli fudbal, a da nas mama ne izbaci iz stana !

 

POVEZANI TEKSTOVI: