Kinesio Tapping – trakama do samoizlečenja

Metoda poreklom iz Japana postala je omiljeni način otklanjanja bola mnogih sportista. Zalepljene trake na povređenom mestu, donose trenutno olakšanje

 

Bol je realnost na koju se navikavamo od samog rođenja. Prati nas kroz život i često se očekuje od nas da prihvatimo da je to normalno stanje koje iziskuju određene situacije. Do pre dve decenije, bilo je potpuno uobičajeno da čujete da je bol na porođaju prirodna stvar koju ne treba sputavati. Zubi su se vadili bez anestezije, menstrualni bolovi bili su normalna stvar oko koje ne treba da se diže prašina, abortus se radio na živo, kao neka vrsta opomene i još mnogo drugih boli, ne računajući onu najtežu, u duši. A šta reći o bolu koji je izazvan različitim povredama? Ćuti i trpi. Uvek su me oduševljavali oni koji su tražili neke druge puteve ne bi li dokazali da postoji i neki drugi način. Kada sam prvi put čula za vesele flastere koje ublažavaju bol izazvanu povredom, zaključila sam da im treba dati šansu, jer pre 15 godina, kada sam se prepustila iglicama akupunkture rezultati su bili neverovatni.

Kinesio Tapping dovodi veliku količinu krvi bogatu kiseonikom u područje bola, otoka, i tamo gde je potrebna brza regeneracija i reparacija oštećenog tkiva

Bolno stopalo sa oteklinama usled izvrnutog zgloba na koje nije bilo šanse da se osloni, posle zalepljenih pomenutih flastera bilo je sposobno za hod, a osećaj je bio, nećete verovati, kao po pesku?! Čarobna metoda zove se Kinesio Tapping, uveliko se radi kod nas, lako je primenljiva i daje odlične rezultate. Vladimir Stevanović, viši fizioterapeut iz Klinike za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” jedan je od mladih entuzijasta koji se posvetio i ovoj metodi: ” Kinesio Tapping je tehnika bazirana na dekompresiji mekotkivnih struktura kože i potkožnog tkiva. Dovodi veliku količinu krvi bogatu kiseonikom u područje bola, otoka, i tamo gde je potrebna brza regeneracija i reparacija oštećenog tkiva. Nabori su glavni prilikom lepljenja traka, i pravilo je da se tkivo istegne, ali ne i traka, ako se želi postići dekompresija. Kompresija je u mnogim akutnim, kao i subakutnim stanjima, kontraindikovana, jer sprečava oksigenisanoj krvi da dođe do problematične regije. Kompresija je jedino dozvoljena kao podrška kod oštećenih zglobova, ligamenata, radi stabilizacije. Traka ne može da zameni, niti da nadoknadi funkciju, već samo da olakša put do izlečenja. Kaže se da ona dovodi do samoizlečenja. Deluje 24/7, jer dokle god je na povređenom, vrši rehabilitaciju!”

 Primena traka preporučljiva je i kod trudnica, radi smanjenja lumbalnog bola, ali i malih beba koje imaju problem deformiteta stopala

Upravo to olakšanje  vidite na licu povređenog, odmah nakon lepljenja flastera koje traje nekoliko minuta. Prosto ne možete da verujete da tako mala, banalna stvar može da pomogne kod različitih povreda, kao što su: povrede u akutnoj i subakutnoj fazi, povrede mekotkivnih struktura, otoci, limfedemi, menstrualni bolovi, akutni bolovi (vrat, leđa, bol u leđima kod trudnica…), rigiditet (tvrdi, skvrčeni) tetiva, deformiteti stopala kod beba… I sve to fiksiranjem elastičnih traka. Vladimir kaže da su trake sve istegnute na 110 odsto, postoji mnogo boja (plava, roza, crvena, crna, bež, zelena, žuta, narandžasta…), ali boja ne određuje jačinu (elastičnost) trake. Najbolje na tržištu su korejske TEM-TEX TRAKE koje imaju najbolji lepak, dovoljno jak da ostaju i na masnoj koži, a lako se skidaju. Trake su napravljene od pamuka i lepka, i nemaju ništa od medikamenata na sebi. Dekompresija je glavna moć!!! A najbolji rezultati se postižu kod sportskih povreda, ali i kod drugih akutnih i subakutnih bolnih stanja. Za sve važi isti osećaj, olakšanje posle lepljenja. Njihova primena preporučljiva je i kod trudnica, radi smanjenja lumbalnog bola, ali i malih beba koje imaju problem deformiteta stopala usled limfedema.

Interesantno je da se Kinesio Tapping u Srbiji primenjuje već petnaest godina, ali postaje popularan zahvaljujući sportistima, odnosno Đokoviću koji je spontano postao promoter  ove metode. “Tehnika postoji od 1970. godine, a kod nas se za nju zna 15-ak godina. Primenjuje se i u zdravstvenim ustanovama, ali uglavnom u dogovoru terapeuta sa nadležnim lekarom i na kraju sa pacijentom. Moja ustanova je sada već davno neke zaposlene slala na edukaciju, a sada je to isključivo o trošku zaposlenog i bazira se na dobroj volji kolega da podele stečeno znanje i pomognu u rehabilitaciji. Ja sam obuku završio u dve etape – I i II nivo Neuromuscular Tapping. I nivo je držao Aleksandar Nikolić, jedan od sedam instruktora na svetu koji ima licencu Neuromuscular Tapping instituta iz Italije, a drugi nivo David Blow, glavni stručnjak sa instituta za edukaciju. Kod nas postoje kursevi koje organizuje Medisport koji ima odobrenje gore navedenog  instituta. Jedino je takav sertifikat validan. Nedopustivo je da osobe samoinicijativno lepe trake, a za ovu obuku trebalo bi da zainteresovani bude zdravstveno edukovan, odnosno da da dobro poznaje anatomiju”, upozorava Vladimir.

 

Efekti primene Kinesio Tappinga jesu da obezbole, smanje otok, povećaju pokretljivost, elastičnost, rasterećenje segmenta, olakšaju pokret…

Metoda se tokom godina stalno usavršava i za razliku od pređašnjeg kompesivnog delovanja i načina lepljenja, sada je glavna dekompresija, a i dalje se usavršava način lepljena. U sportu je najprimenjivija, jer za kratak period, odnosno trenutno, dovodi do olakšanja, u akutnoj i subakutnoj fazi. Stevanović naglašava da se trake ne primenjuju kod otvorenih rana, krvarenja, preko mladeža, preko stomaka kod trudnica, i ne moraju se uklanjati dlake sa predela regije. Koža se može obrisati alkoholom ili medicinskim benzinom kako bi traka bolje prionula na tretiranu regiju. Skida se lagano, tako što se drži početak trake i lagano se koža odvaja sa iste, kako bi sprečili iritaciju. Kupanje i lična higijena su dozvoljeni. Traka se sme kvasiti, ne trlja se peškirom da se ne bi razlepila sa kože, i ništa se ne maže preko nje da ne ošteti lepak i poništi dejstvo. Traka stoji tri, pet ili sedam dana, menja se u zavisnosti od načina lepljenja, i uvek u dogovoru sa nadležnim licem koje ju je aplikovalo, odnosno sa terapeutom.

I sledeći put, kada osetite bol, raspitajte se da li je neki filantrop našao rešenje i za vašu patnju. U novom milenijumu osećaj bola više nije uobičajeni prirodni proces na putu izlečenja, već nepotrebna patnja koja se nekada rešava za nekoliko minuta, šašavim izumima koji trenutno donose olakšanje.

POVEZANI TEKSTOVI: