Egipat iz perspektive fitnes trenera

Odmor na način fitnes zaljubljenika podrazumeva puno adrenalina i uzbuđenja kao što su plivanje sa delfinima usred pučine i noćna vožnja kvada po pustinji

 

Oktobar u Egiptu na obali Crvenog mora, kažu da je najlepši. Temperatura prijatna, nema histerije ranog ustajanja u krcatom rizortu da bi se zauzela ležaljke na najboljem mestu, i odlični uslovi za aktivan odmor. Interesantno je da su ovog leta oni od dvadeset plus otkrivali čari ove destinacije. Jasno je da su se najmanje zadržavali na plaži, a da ste mogli da ih nađete ispod vode, a noću kako jurcaju kvadovima po pustinji. Ukoliko ste se i vi tajmer za godine i energiju zaglavili u ovom životnom dobu, a razmišljate o produženom letovanju, evo šta kaže fitnes trener Aleksandar Narančić koji je angažovan u Fitnes centru Corpo:“ Iako postoje predrasude da je odmor u rizortu nešto najdosadnije na svetu, to je daleko od istine. Nudi se širok spektar aktivnosti, počevši od onih najlakših poput Aqua Aerobika, razonode na plaži u vidu igranja sa animatorima, pa sve do plivanja sa delfinima, ronjenja do 12 metara dubine, vožnje četvorotočkašima kroz pustinju, parasailing (čamcem vučen padobran, koji dostiže visinu do 150 metara), skakanje sa broda na pučini. Ronjenje je nešto što obavezno morate probati. Priprema se sastoji od isprobavanja peraja i odela za ronjenje. Nalazite se u osam sati ujutro, ukrcavate se na brodove i kreće se na otvoreno more. Nije bilo panike jer smo imali odličnog vodiča, koji nas je u sve uputio i definitivno je ulivao poverenje. Naravno da je bilo pitanja o gladnim ajkulama ( i ovog leta bilo je horor izveštaja iz najposećenijih turističkih destinacija u Egiptu), ali sve što smo dobili je odgovor da ajkula, tamo gde mi idemo, nema. Verovali smo im i vratili smo se u komadu.

Što se tiče samog ronjenja, sastojalo se iz dva dela. Prvi deo je snorkling, odnosno ronjenje bez boce na površini vode. Ta vrsta ronjenja je trajala oko sat vremena, kao priprema za dubinsko ronjenje. I kad utonete u plavetnilo pred vama se otvara neverovatan morski svet koji vam je na dohvat ruke. Međutim, upozoreni smo da ništa ne dodirujemo, što praktično vam i nije potrebno jer je sam pogled na ovakav prizor više nego dovoljan. Biću potpuno iskren, očekivao sam više različitih boja grebena i korala, više drečavih i blještavih boja. Što se tiče životinjskog sveta, rekao bih da je zadivljujući – od običnih crno-belih sitnih riba, preko onih koje su bile inspiracije za Nema i Dori, pa sve do kapitalaca koje liče na sabljarke, ali nam je rečeno da ne brinemo da samo podsećaju na njih. Savršen prizor.“

Plivanje sa delfinima je jedno od najboljih iskustava- jer smo ih jurili po otvorenom moru

Iako mnogi veruju da je ronjenje nešto najbolje što vam se tamo može desiti, nisu u pravu.“ Plivanje sa delfinima je jedno od najboljih iskustava. Verujem da je tako jer smo ih “jurili” po otvorenom moru, a nismo ih dobili “na tacni” u nekom od delfinarijuma, što je tamo uobičajena atrakcija za turiste. Poenta je što bolja koncentracija. Nakon što ih iskusni vodiči, koji se sve vreme dovikuju sa brodova, primete, svi skačemo u more iste sekunde i pratimo delfine koji prolaze pored nas. Fenomenalno. Dobili smo tri šanse da ih ugledamo. Na prvo skakanje nisam video ništa. Pošto smo Srbi, logično, nećemo da dopustimo da nam novac propadne (ha, ha, ha) pa smo zatražili da u sledećem krugu budemo u prvom redu, što bi nam pružilo mogućnost da skačemo prvi, a samim tim bi nam se šanse da vidimo delfine, drastično povećale.

Priprema je trajala oko pola sata, a samo iskustvo plivanja sa delfinima oko pet sekundi. Ako mene pitate, vredelo je

Nakon drugog skoka, rezultat je ostao nepromenjen. Ništa nisam video. Samo gomilu peraja različite boje od broja 34 do broja 47. Frustracija je već nastupila. Rekao sam sebi da ako ih ne budem video treći put, tražiću još jednu šansu, i još jednu i još jednu, pa tako sve dok ih ne budem ugledao. Neuspeh nije bio opcija, jer je to, realno, jedan od najuzbudljivijih delova same avanture. Međutim, više od treće šanse nije bilo potrebno. Pri poslednjem skoku, pored mene je “projurilo” malo jato od pet sivih i relativno malih delfina. Jedan od njih je plivao i vrteo se istovremeno. Priprema je trajala oko pola sata, a samo iskustvo plivanja sa delfinima je trajalo oko pet sekundi. Ako mene pitate, vredelo je. Želeo bih da naglasim da oni koji očekuju da plivaju sa delfinima satima ili čitav dan, moraju da budu realni i shvate da je to njihov prirodni habitat i da ne očekuju da će se delfini zadržati kako bi pozirali za slikanje. Zato i jeste toliko posebno iskustvo, jer traje kratko, ali ostaje u sećanju“, zaključuje Aleksandar.

Pixabay

Na pitanje šta je sve probao na pesku, a da nije jahanje kamila ( koje uglavnom na svim pustinjama ovog sveta izgleda slično, uz ograđujem se ličnu impresiju, da one jadne najmanje to žele, i budu stimulisane udarcima bičeva po sapima) i vožnja džipovima po dinama, fitnes instruktor naravno izdvaja:“Odbojka na pesku sa pijanim Poljacima, Rusima i Ukrajincima. Mnogo dobro ikustvo. Ha,ha… Međutim, naglasio bih da je  ipak najbolje iskustvo ikada za mene, vožnja kvadova kroz pustinju. Osećanje pripadnosti grupi koja se sastoji od 20 različitih nacionalnosti, gde su svi disciplinovani i prate kolonu, je ono što je bilo veoma zanimljivo.

Ako bih morao da izdvojim najlepši deo samog putovanja po pesku, to bi definitivno bio povratak noću, gde je jedino što vidiš ispred sebe jesu dve crvene tačke na četvorotočkašu. Dobro, ako skineš naočare i dopustiš da ti uđe pesak u oči, možeš doživeti i prizor zvezdanog neba. Naježio sam se dok ovo pišem. Nikad se nisam osetio toliko bitno i kao veća “faca”. Kao u filmu. Ko god bude imao mogućnost da ode u Egipat, neka obavezno proba, to je iskustvo života! Trebalo bi da posetim Egipat ponovo u maju naredne godine i potrudiću se da doživim i individualnu noćnu vožnju po pustinji. Uvek me “pukne” doza adrenalina kada pomislim na to. Ako se odlučite za putovanje u maju, vidimo se u pustinji!“

 

A kada odlučite da ostanete u rizortu ne računajte na teretane, jer su ih zamenili salonom lepote, verovatno jer je isplativiji. Pored toga, nudi se već pomenuta odbojka na pesku, vežbe u vodi sa instruktorom, plivanje i ronjenje sa maskama radi gledanja korala i vodenog sveta nadomak hotela i vežbe propadanja na stepenište na ulazu u vodu. A šta da se izbegava: ”Riblji restoran u okviru hotela. Poslednjeg dana boravka jeo sam škampe i pokvario stomak, tako da sam morao da strepim tokom celog puta u avionu. Ozbiljno, nemojte ići u riblji restoran. Doručak je sjajan. Omleti sa sirom, sa povrćem ili miks oba. Za ručak i večeru piletina, pirinač, riba, povrće i voće. Ima svega i za sve. Kako za one koji su na režimu, tako i za one koji ne vode računa o ishrani.”

 

 

Egipatski fitnes trener je pun samopouzdanja, harizmatičan i veselog duha

I na kraju dva provokativna pitanje, šta bi rekao za profil egipatskog fitnes trenera:”Mentalno: pun samopouzdanja, komunikativan, motivisan, izrazito harizmatičan i veselog duha. Fizički: mršav. Veoma mršav!” A kako izgleda jedan blejački dan fitnes instruktora na odmoru:”U danima u kojim nisam imao nikakve vanhotelske aktivnosti, ležao sam na plaži, pio sok, pivo, kiselu vodu, lagano plivao, u većini slučajeva prsno, sa naočarima za sunce i šeširom na glavi. Blejački.”

 

POVEZANI TEKSTOVI: