Panda Yang Yang obožava da slika

Zahvaljujući crtežima mama pande iz ZOO vrta iz Beča, pripremljena je knjiga Pandas koja će se naći u prodaji u decembru. Neke primerke, Yang Yang, potpisaće lično

Priredila: Zoe

Fotografije: Daniel Zupanc

 

Mama panda Yang Yang je prava zvezda u bečkom ZOO vrtu. Poznata je po tome što je na svet donela najviše beba prirodnim putem na jednom takvom mestu. Peti po redu su blizanci Fu Feng i Fu Ban koji su napunili dve godine i polako se spremaju za povratak u svoju postojbinu Kinu. To je pravilo koje važi za sve bebe pande rođene van teritorije Kine. Ali Yang Yang ima još jedan veliki talenat, voli da slika. Njena umetnička dela uveliko se prodaju putem Interneta, a novac koji je zaradila iskorišćen je za knjgu o pandama, Pandas koju je i sama potpisala, a naći će se u prodaji u decembru. Ipak veliku zaslugu da ova vrsta pandi, Giant Pandas, vodi srećan život u bečkom ZOO vrtu ima gospođa Dungl Dr Eveline, zoolog i panda curator. Zahvaljujući njenom entuzijazmu sve više beba pandi potiče sa ovog mesta, a uslovi u kojima žive su gotovo idealni. Osim što ove ljupke životinje obožavaju da jedu bambus ( u proseku dnevno pojedu između 9 i 14 kilograma mladica bambusa), mnogo truda i rada se ulaže i u njihov trening kako bi što lakše podneli put i adaptaciju za novu sredinu. Zamolili smo gđu Dungl da nam otkrije šta je to što pande čini srećnim u bečkom vrtu, kao i kako se rodila ideja o ovoj originalnoj knjizi

 

Blizanci Fu Feng i Fu Ban u avgustu su napunili dve godine. Šta biste rekli o njihovim navikama i karakteru?

Fu Feng, ženkica, ima prirodu njene majke. Yang Yang je bila malo stidljiva kada je bila mlađa. Fu Ban je kao njegov otac, Long Hui. On je veoma miran. To je bilo očigledno na njihovom drugom rođendanu. Fu Ban i njegova mama raspakivali su poklone, dok je Fu Feng posmatrala sa distance.

Bliži se trenutak kada bi trebalo da se vrate u svoju postojbinu Kinu. Kako se pripremaju za taj događaj i kako inače izgleda put?

Mi ih pripremamo, odnosno desenzibilišemo za transport. Transportna kutija biće smeštena u njihovom prostoru  nedeljama pre nego što se vrate u Kinu. Stavljamo hranu u kutiju, tako da mogu da jedu unutra, upoznaju se sa kutijom i osećaju se u njoj sigurno. Kasnije je zatvarimo i  podižemo u položaj kao tokom transporta. Kao nagradu za njihovo mirno ponašanje dobijaju povrće koje inače vole.

Da li u budućnosti postoji mogućnost da bebe pande rođene u Z00 vrtovima u Evropi, ostanu u mestu rođenja?

Velike pande u prirodi takođe ostavljaju svoje majke u dobi od dve godine. U tom uzrastu oni moraju da traže svoju sopstvenu teritoriju. Ako ne žele da napuste majke, one ih čak odvedu i ostave. Stoga, morali bismo da izgradimo novi prostor za mladu pandu i u tom slučaju one ne bi imale priliku da upoznaju druge pande istog uzrasta. Ostali bi sami, tako da je dobro da se vrate u Kinu. Mada, opraštanje nikada nije lako.

 

Većina pandi su prilično mirne i nežne, ali takođe mogu reagovati agresivno, ukoliko su preforsirane ili nisu zadovoljne 

Mami Yang Yang očigledno prija boravak kod vas, jer je tu rodila čak pet beba. Definitivno vi imate čarobni štapić za srećne pande. Po vašem mišljenju šta je presudno?

Postoji nekoliko aspekata koji su važni kako bi se panda osećala udobno. Veličina i struktura prostora u kojem boravi su važni, mikroklima (senovita mesta i vlažna područja), hrana (mi ih uglavnom hranimo bambusom, kao u prirodi), nežno postupanje koje je fokusirano na životinju, privatnost– naročito pre i posle porođaja…Još jedan važan aspekt je harmoničan odnos između Yang Yang i Long Hui.

Yang Yang je naučila i da slika. Kako je otkriven taj njen talenat?

Yang Yang je uvek volela časove treninga (pozitivni trening na bazi nagrade) za medicinske procedure ili kognitivne testove. Ova obuka olakšava zdravstvene preglede, ali je dobra i za mentalno obogaćivanje. Slikanje joj je ponuđeno kako bi se obezbedila raznolikost časova treninga i ona ga je rado prihvatila.

 

Njena umetnička dela prodaju se na mreži i ceo prihod je namenjen finansiranju knjige o pandama. Kada će to biti pokrenuto i gde će biti dostupna?

Knjiga je dostupna do 9. oktobra na Platformi za grupno finansiranje po posebnoj ceni, takođe je moguće ovekovečiti ime u knjizi ili kupiti knjigu koju je Yang Yang potpisala. Čak možete i rezervisati posebno iskustvo kako bi se pridružili čuvarima iza scene, u backstageu i bili u blizini Yang Yang kada bude potpisivala vašu knjigu. Knjiga će biti objavljena sredinom decembra i tada će moći da se kupi u svim knjižarama i u bečkom zoo vrtu. To je nemačko/englesko izdanje za ljubitelje pandi širom sveta.

Bečki zoološki vrt je jedan od nekoliko u Evropi u kojem žive pande. Kako izgleda jedan dan brige o pandama?

U Evropi sada već ima osam vrtova koji drže pande. Najvažnija stvar je da im se pruži da jedu dovoljno bambusa. To ih ne čini samo sitim i zadovoljnim, već im zaokuplja pažnju 40 odsto vremena. S druge strane, to takođe znači da se mnogo otpadaka od bambusa i fekalija mora očistiti i izneti iz njihovog prostora. Tako da najviše vremena panda čuvari provedu čisteći prostor i hraneći ih svežim bambusom. Pored toga,dosta vremena se sa njima provodi u treningu učenja različitih veština.

Šta teže podnose- vrele letnje dane, ili ledene zimske? Da li vole sneg?

Pande stvarno ne vole tople letnje dane. Zato imaju klime u svojim kućama, koje im pružaju prijatnu temperaturu. U spoljnom prostoru, baš kao u prirodi, pande legnu da spavaju u senci drveća i žbunja. Lakše im je da podnesu vrućinu u prijatnoj hladovini. Za razliku od drugih medveda, velike pande ne hiberniraju, nemaju zimski san, tokom zime. Bambus raste cele godine. Panda može naći dovoljno hrane i zimi.  Pandama sneg ne smeta niti ledeni dani. Donji deo njihovih šapa je prekriven krznom kako bi ih sprečilo da se okliznu.

 

Koliko su druželjubivi. Da li imate neke organizovane aktivnosti sa posetiocima ZOO vrta?

Većina pandi su prilično mirne i nežne. Ali pande takođe mogu reagovati agresivno, ukoliko su preforsirane ili nisu zadovoljne situacijom. Još uvek nije organizovana interakcija sa posetiocima, uglavnom zbog higijenskih i zdravstvenih razloga. Pande se mogu ozbiljno razboleti, ukoliko bi bile izložene mačijim ili psećim bolestima kao što su canine/feline virusno oboljenje „distemper“ ili parvoviroza.

Pande su dobre u čitanju govora tela. Nema potrebe da nauče bilo koji govorni jezik 

Kako ste se Vi opredelili da se posvetite pandama? Da li ste proveli neko vreme u kineskom centru za pande?

Čim sam završila fakultet, zoološki vrt je objavio da će dobiti velike pande. Zato sam se prijavila za posao u panda odeljenju i istovremeno sam podnela predlog za istraživanje vizuelnih sposobnosti pandi. Srećom, dobila sam priliku za oboje! Pre nego što su pande stigle u Beč, provela sam dve i po sedmice u panda centru u Kini kako bih naučila kako da se brinem o pandama. Kasnije, kada smo vratili prvo mladunče rođeno u Beču, provela sam još dve sedmice u centru da mu pomognem da se prilagodi novom okruženju.

Kakvi su Vaši dalji planovi što se tiče uslova i odgajanja?

Blizanci rođeni u 2016. godini  vratiće se u Kinu do kraja ove godine, a duboko verujemo da će zoološki vrt u Beču dobiti priliku da uskoro pruži dom novom mužjaku.

Da li je neophodno da nauče kineski pre puta kući?

Pande su dobre u čitanju govora tela. Nema potrebe da nauče bilo koji govorni jezik.

Svaki rastanak je težak. Kako Vi doživljavate odvajanje, da li pande predosećaju da ih očekuje velika životna promena?

Izabran je onaj uzrast odvajanja od majke kao i kada bi živeli u svom prirodnom staništu. Sa oko dve godine života, pande mogu lako da se nose sa odvajanjem i promenama životnih navika.

Da li će uskoro biti novih beba?

Nadamo se da ukoliko stigne novi mužjak, da će se dobro slagati sa Yang Yang i da će uspešno razmnožavanje biti nastavljeno.

Pored toga što se ime bebi daje tek posle 100 dana, kako bi se ispoštovala kineska tradicija, da li postoje još neke specifičnosti vezane za njihovu kulturu?

Što se tiče odgajanja pandi nema drugih običaja vezanih za kulturu. Ipak, njihova imena su uvek bila kineska imena, preuzeli smo kinesku tradiciju da prvi deo imena bude isti za svako

mladunče (Fu – srećan) i nazvali smo prvo muško mladunče Fu Long (Srećni Zmaj) i prvo žensko mladunče Fu Feng (Srećni Feniks) kao savršeni/nebeski par u Feng Šuiju. Kao Yin i Yang.

POVEZANI TEKSTOVI: