Hijaluronski fileri- dokazana magija u anti aging procedurama

 

Popunjavaju bore, zatežu šaku, koriguju nos, konturišu usne- fileri su postali čarobna formula na putu večne mladosti. Ali koje su to sitne cake koje treba znati, pre nego što stisnete zube pri susretu igle i kože vašeg lica

 

 

Iako vam se u dvadesetim činilo gotovo nemogućim da ćete i vi jednog dana razmišljati o najnovijim procedurama vraćanja mladalačkog izgleda, kada uđete u ”one godine”, to postaje gotovo neizbežno. Prvo se samo informišete, pa onda slučajno nalećete na tekstove o high- tech dostignućima u oblasti beauty industrije, onda osluškujete o iskustvima vama bitnih osoba kojima zaista verujete i raspitujete se o estetskim ordinacijama gde rade stručne osobe sa proverenim preparatima. Kada dođete do tog stadijuma, uglavnom povratka nema, sada je samo pitanje dokle ste spremne da idete. Moji najveći strahovi su bili da se ne primim toliko da na kraju ne postanem ovisna o te čarobne supstance i potpuno zanemarim druge posledice, nešto poput kockarske strasti, i na kraju se pretvodim u gđu Versace ili Kidman sa kamenim izrazom lica, lišenog bilo kakve mimike ili emocije. Druga strana moje ličnosti bezobrazno me je podsećala na lica žena od 40 plus sa ulica Milana koje su bez trunke šminke odisale takvom svežinom i otmenošću, da su drsko parirale onim i po deceniju mlađim. Dakle, moguće je, ne preći granicu, zaobići jeftinu plastiku i ”prevariti” i najbliže da ste u poslednje vreme dovoljno naspavani da delujete tako prolećno sveže i nekako drugačije zračite. Do tog stadijuma treba otkloniti i neke druge dileme: koji fileri su najbolji, zašto je nekada botox bolja opcija, kao i kada operaciju kukastog nosa možete zameniti filerskim injekcijama. Moja sagovornica magistar medicinskih nauka dr Gordana Aćimović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije ordinacije Euroestetic uputiće vas u neke nedoumice koje klijentkinje imaju kada se odluče za tretmane hijaluronskim filerima

 

Pixabay

 

Da li su hijaluronski fileri zaista tolika anti aging magija kako se trenutno predstavlja u beauty industriji?

Hijaluronski fileri zaista jesu „magija“ u anti aging procedurama. Ako uzmemo u obzir činjenicu da se nakon tretmana filerima, za relativno kratko vreme i gotovo bezbolno, možemo osećati osveženo i podmlađeno  nekoliko godina, to zaista zaslužuje  poseban tretman. Ali, unazad nekoliko godina, sve je češća primena novog „ čarobnog filera“ koji preti da potisne hijaluron…

Šta se hijaluronskim filerima najbolje postiže?

Efekti primene hijaluronskih filera su brojni. Mogu se koristiti na različitim delovima lica, vrata, dekoltea i šaka u cilju bolje hidratacije, poboljšanja tonusa i elastičnosti kože, popunjavanja bora i nadoknade volumena.  Njima postižemo uvećavanje volumena i konturiranje usana, popunjavanje plitkih i dubljih bora, povećavanje i oblikovanje jagodica i obraza, korigovanje nosa i podizanje vrha nosa, ublažavanje bora na vratu i dekolteu, smanjenj bora oko očiju i između obrva, korigovanje oblika brade i vilice, podizanje obrva i zatezanje slepoočne regije,  regeneracija kože šaka, kao i ublažavanje ožiljaka.

Koliko se često mora proces ponavljati i da li postoji mogućnost trajnih rezultata?

Hijaluronski fileri su privremeni fileri , te u zavisnosti od gustine i vrste filera, ali i od opšteg stanja organizma, metabolizma, stanja kože i stila života, njihovi efekti mogu trajati od 9-24 meseca. Pravovremenom i kontinuiranom upotrebom filera , njihov efekat postaje trajniji, a period između aplikacija sve duži.

Pixabay

 

Koncentracija hijaluronske kiseline u koži počije lagano da pada između 25. i 30. godine života, tako da bi to orijentaciono bilo pravo vreme za početak  tretmana filerima

 

U poslednje vreme se botox stavlja u drugi plan na uštrb filera. Ima li opravdanja i postoje li situacije kada je on nezamenljiv, recimo kao bore na čelu? Zbog čega filere treba izbegavati na čelu?

Tretman botoxom  i hijaluronskom kiselinom su potpuno različiti tretmani, sa različitim supstancama, različitog mehanizma dejstva. Botox primenjujemo kod mimičkih bora, bora izazvanih mišićnim kontrakcijama, te je on potpuni kontraindikovan kod statičkih  bora.  S obzirom da su bore na čelu nastale kontrakcijom čeonog mišića, jasno je zbog čega je botox u toj regiji prioritetan. Kod jako dubokih bora , posebno onih između obrva, moguće je najpre bore tretirati botoxom, a kasnije korigovati filerom , ali uz veliki oprez.  Primena filera u čeonoj regiji je vrlo rizična, zbog velike mogućnosti nastanka nekroze kože, usled intra ili extra vaskularne okluzije, tako da je primarni princip ne naškoditi pacijentu, ovde posebno naglašen.

U kojim godinama je najbolje krenuti sa tretmanom filerima?

Kada govorimo o nekom pravom vremenu za početak primene filera, tu je donja granica vrlo individualna. Pojava prvih bora je znak da se koncentracija hijaluronske kiseline u koži smanjuje, te je to i neko vreme kada treba započeti sa nadoknadom. Najčešće , koncentracija hijaluronske kiseline u koži počije lagano da pada između 25. i 30. godine života , tako da bi to orijentaciono bilo pravo vreme za početak tretmana filerima.

 

Gabriel Matula, Unsplash

 

Da li se zna šta se dešava sa kožom kada se hijaluronski fileri koriste nekoliko decenija?

Veoma često postavljano pitanje je kako izgleda koža nakon višegodišnje primene hijaluronskih filera. Iskustvo je pokazalo da se tretirana i negovana koža bolje ponaša od netretirane, jer je bolje hidrirana, jedrija i čvršća. Takva koža je sjajnija, zdravija, bore su pliće,  odložen je nastanak novih bora, smanjuje se gubitak  volumena, uspostavlja se dubinska hidratacija, te se samim tim znatno usporava i sam proces starenja.

Kakva je razlika u kvalitetu filera i do čega može doći ukoliko se ubrizgavaju oni nekvalitetni?

Pri aplikaciji filera posebnu pažnju treba obratiti na vrstu preparata koji se primenjuje. Neophodno je koristiti proverene, registrovane, kvalitetne preparate, jer je u protivnom negativni efekat daleko izraženiji od dobrobiti hijaluronske kiseline. Moguća je pojava infekcije, nekroze, granuloma i konturnih deformiteta, što nekada zahteva i hirurški tretman.  Posebno naglašavam, da je jako bitna i stručnost lekara koji izvodi  proceduru, jer samo edukovan lekar, sa dobrim iskustvom i poznavanjem anatomije  i fiziologije lica, može ovu proceduru izvesti bezbedno i bez neželjenih efekata.

Poslednjih godina preporučuju se umesto estetske operacije nosa. O čemu se radi i koliko oni zaista mogu doprineti estetskim korekcijama?

Jedna od indikacija za primenu filera jeste i korekcija nosa. Do skoro je rinoplastika bila jedina metoda promene izgleda nosa, ali primena filera nove generacije koji  se ubrizgavaju u tačno određene tačke na nosu može korigovati vrh nosa, korigovati manje nepravilnosti, ili korigovati tzv, kukasti i sedlast nos. Od posebnog je značaja poznavanje anatomije nosne piramide, kao komplikovane i najisturenije jedinice lica.  Rezultati mogu trajati do dve godine, tako da je ova metoda dobra alternativa za one koji ne žele hirurgiju… ipak pravilno postavljanje indikacije je osnovni preduslov za ovakav vid zahvata.

 

 

Primenom HIFU metode moguće je , u samo jednom tretmanu, odraditi nehiruršku rejuvenaciju i lifting lica i vrata. Tretman je bezbolan, rezultati odmah vidljivi, sa kumulativnim efektom tokom vremena i traju nekoliko godina

 

Da li postoje osobe kojima se ne preporučuje tretman ovim supstancama?

Fileri sastavljeni od hijaluronske kiseline neživotinjskog porekla proizvode se posebnom tehnologijom sa najvišim bezbednosnim standardima. To su sterilni, apirogeni gelovi koji se izuzetno dobro tolerišu nakon aplikacije . Njihova primena se ne preporučuje kod osoba koje imaju preosetljivost na hijaluronsku kiselinu, onih koji imaju tendenciju razvijanja hipertrofičnih ožiljaka, kod osoba koje imaju autoimuna oboljenja i koriste imunoterapiju, kod osoba sa malignim oboljenjima, osoba sa infektivnim ili zapaljenskim procesom u tretiranoj regiji, kod osoba mlađih od 18 godina, kao i kod trudnica i dojilja.

Šta je trend u anti-age oblasti ove godine?

Iako su hijaluronski fileri trenutna beauty magija, umerenost i kritična primena su neophodni u postizanju prirodnog izgleda. Primena po adekvatnim indikacijama, naravno uz postovanje želje pacijenta, ali  bez prenaglašenosti , imperativ je u primeni filera. Uporedo sa razvojem tehnologije, usavršvaju se i anti aging procedure. Primena lasera novije generacije, kao i primena HIFU  tehnologije znatno doprinosi podmlađivanju i održavanju vitalnosti. Primenom HIFU metode moguće je , u samo jednom tretmanu, odraditi nehiruršku rejuvenaciju i lifting lica i vrata. Tretman je bezbolan, rezultati odmah vidni , sa kumulativnim efektom tokom vremena i traju nekoliko godina. Zvuči neverovatno, ali zaista deluje. I na kraju, ono što se poslednjih godina intenzivno primenjuje i preti da preotme vodeću ulogu magičnih filera , jeste lipofiling, tj. augmentacija sopstvenom mašću. Primena sopstvene masti ne nosi rizike od ikakvih alergijskih reakcija, a korist je dvostruka: redukcija masnih naslaga u određenim segmentima, uz lipofiling regija kojima nedostaje vitalnosti, jedrine i volumena. Uz primenu PRP koja sadrži faktore rasta, rezultat je zagarantovan.

Koji je najbolji miks anti ageing metoda za kožu lica da bi rezultati bili efikasni i kako bi što duže trajali?

Maksimalan anti-aging efekat obično se postiže kombinacijom nekoliko procedura. Na osnovu prethodno odrađene detaljne analize lica i potreba pacijenata, pristupa  se individualnom  planiranju  i kombinovanju  neke od anti aging procedura. Vrlo dobro su se pokazale kombinacije liftinga mesonitima i PRP (tzv. plasmalifting), zatim Cellular matrix, koji podrazumeva primenu PRP i hijaluronske kiseline, koji ima trenutni efekat hidratacije i jedrine, uz  kontinuirano dejstvo faktora rasta, te su i rezultati dugoročniji. Naravno, u zavisnosti od potreba pacijenata i stanja kože, veoma dobri rezultati postižu se primenom hijaluronskih filera i botoxa, kao i primenom COG ili Silhouete Soft niti , čime se pored ublažavanja bora, hidratacije i nadoknade volumena postiže značajan lifting efekat.

Većina anti aging tretmana se može primenjivati tokom cele godine, u pravilnim vremenskim razmacima , izuzev hemijskih pilinga, mikrodermoabrazije i nekih laserskih tretmana koji se ne preporučuju tokom leta i sunčanih intervala.

 

 

 

 

POVEZANI TEKSTOVI: