Još nije rođena, a već ima 3D print

Briga ili pomodarstvo, sve je više budućih mama koje žele 3D print model fetusa

 

Ako nemate dilemu da je jedino željeno dete, budući srećan čovek i da odluku o rađanju donosite vi, lično, bez bilo kakvih ucena i prozivanja savesti, trenutak kada žena sazna da je u drugom stanju jedan je od onih koji pokreće nove univerzume u vama. Fascinantno je koliko još uvek nedovoljno znamo o svim fazama drugog stanja, a s druge strane svakodnevno prelazimo granice očekivanog i mogućeg. Vest da je Rachel Weisz najavila dolazak little humanu svojoj 48. godini, i da će se tata Daniel Craig, pored dvadesetšestogodišnjeg sina, ponovo baviti pelenama gotovo da nikog nije uzbudila, jer roditeljstvo u poznim godinama polako postaje rutina. Mama ili baka? Neumesno pitanje, kao i radoznalost- a ko će brinuti o pubertetliji ili adolescentnu, ukoliko novopečeni vremešni roditelji odu u večna lovišta.

 

Alessio Lin, Unsplash

 

Zašto u stvari beba šutira? Pravi razlog nije borba za prostor

Ali da preskočimo moralna pitanja i vratimo se na to šta se sve dešava u maminom stomaku, odnosno preciznije materici? Prvi bebini pokreti koji se uobičajeno jave između 16. i 24. nedelje, a doživljavaju se kao blage vibracije, ili lepet krila leptira, a završavaju se ozbiljnim šutiranjima (jedini udarci koji se ne tretiraju kao zlostavljanje) prema najnovijim istraživanjima imaju sasvim drugačiju ulogu. Zašto u stvari beba šutira? Pravi razlog nije borba za prostor, već potvrđena činjenica da se beba kreće kako bi ojačala kosti i zglobove. Kretanje podstiče ćelije i tkiva embriona da naprave kosti. Ne znam kako vi, ali kod mene, tokom prve trudnoće, svaka nova informacija, recimo ovog tipa, donosila je sumnju da li sve teče po planu. Ipak nisam imala potrebu da ugradim unutrašnje sonde koje će 24h pratiti sve šumove.

 

Nove milenijumske mame danas imaju neke nove porive, zbog kojih je, navodno ruska kompanija odlučila da pravi 3D print modele nerođene bebe. Dakle, sve više je onih koje žele da imaju trodimenzionalnu varijantu nerođene bebe i da je drže, u zavisnosti od količine opsednutosti , na mestu gde mogu da je imaju na oku. Iz običnog razgovora sa brižnom budućom mamom, rodila se ova ideja i osnivač kompanije Embryo 3D doneo je odluku- Let’s print it! A proces je sledeći- prvo se uradi ultrazvučni snimak bebe, a zatim i 3D izrada print modela.

 

 

U ponudi su različiti materijali i dimenzije, pa tako model nerođene bebe od plastike, sjajnog laka, dimenzija 30 puta 45 santimentara košta oko 80 hiljada naše valute. Naravno da su u ponudi i luksuznije verzije, keramička i srebrna, a kao premijum je zlatna verzija, prosto da postane jasno da zlato njihovo ima zacrtan put još dok je u stomaku! Nema šta, marketinški odlično odrađen posao, možda još da se poradi na masovnosti, eventualno da se i to iskoristi za podsticaj nataliteta – svakoj budućoj mami da se obeća statua čeda u embrionalnoj fazi. A za one koji maštaju o večnom životu, kompanija KrioRus nudi i ovu mogućnost, skladištenje i čuvanje genetskog materijala u svemiru. Do sada je navodno uzeto 50 ljudskih i 20 životinjskih uzoraka. Nova Nojeva barka lebdeće kosmičkim prostranstvima sa DNK materijalom onih koji su to mogli sebi da priušte, poništavajući zakone evolucije. Za to vreme, na zemlji će obitavati nogender osobe, treći pol koji ima sasvim nove planove.

POVEZANI TEKSTOVI: