Prvi put s ekipom na jedrenju

Detaljna uputstva iskusnog skipera, kako se jedrenje iz snova ne bi pretvorilo u sedmodnevnu talačku krizu

Skrivene plaže sa kristalno čistim morem, autentične konobe gde možete probati tek ulovljene riblje specijalitete, zalasci sunca kao iz najvećih srceparajućih filmskih hitova- razlozi su zbog čega mi se već dosta dugo mota po glavi ideja da krenem na jedrenje. Ali, iskreno, tu je i slika o ljuljanju na talasima i napadi morske bolesti koji traju od prvog ulaska na jedrilicu do iskrcavanja, kao i iznenadno nevreme sa posledicama koje ne želite da čujete. Izazov je veliki da bih odustala od ove svoje bajke, a jedan od prvih preduslova kako bih razbila sve nedoumice i razmišljanja poput podvojene ličnosti jeste da me razuveri osoba koja je stručna, ima iskustva i odaje poverenje. I našla sam ga, skiper Jovan Crnogorac, deo ekipe 4 Me Sailing, koji se jedrenjem bavi dvanaest godina, u ulozi skipera je od 2013, a kao kormilar na svojoj takmičarskoj jedrilici osvojio je više trofeja u preko 60 regata. Jovan je skipersku licencu Yaht Masterstekao u Beogradu, a praksu u jedriličarskom klubu AJK Beograd. Pored jedrenja, Jovan se bavitrčanjem, biciklizmom , plivanjem (kao trener triatlona ), ronjenjem ( instruktor) , snoubordom ( instruktor) alpskim skijanjem I nordijskim skijanjem. Preko zime radi na Kopaoniku, kao snoubord instruktor, a leti krstari.  Složićete se, pravi sagovornik za kratak vodič o krastarenju i pripremi za preživljavanje, pardon, potpuno uživanje u avanturi zvanoj jedrenje.

 

Kada odlučite da prvi put krenete na jedrenje koju destinaciju treba odabrati ikako se pripremiti za ovaj poduhvat?

Za prvo jedrenje, odnosno prvo putovanje jedrilicom, potrebno je odabrati turu koja nema predugih plovidbi I koja se odvija u akvatorijumu bogatom manjim I većim ostrvima. Ovo je važno kako bi skiper mogao pravovremeno da  skloni brod od eventualno jakog vetra I talasa. Naravno vetar I talasi su sastavni deo jedrenja, ali putnicima koji prvi put borave na jedrilici može se to činiti kao jaka nepredviđena situacija.

Prvo padaju predrasude da je skučen prostor, a zatim da se jedrilica ljulja 

Šta je to što nikako ne treba zaboraviti poneti sa sobom?

Putnicima uglavnom savetujem da pored uobičajene garderobe koju nose na letovanje ponesu I nešto topliju garderobu (neki duks, donji deo trenerke I tanju jaknu otpornu na vetar i kišu). Jutra I večeri znaju da budu sveža u uvalama, a na vetru, ukoliko nema sunca, može biti takođe prohladno.Od tehnike treba poneti punjač za telefon koji radi na 12v (kao za automobil), I dovoljno “veliku” memorijsku karticu.

Da li konformisti treba da se usude da krenu u ovu avanturu?

U zavisnosti od toga šta se podrazumeva pod konformista, daću dva odgovora. Konformista u smislu osobe koja ne voli iznenađenja I koja ne želi da izađe iz svoje konforne zone može da krene na krstarenje jedrilicom jer su ture tako I koncipirane. Upravo zbog različitih senzibiliteta I potreba klijenata, postoji više tipova tura. Turističke plažno-restoranske gde klijenti čekiraju top plaže I top restorane (koje su najčešće zastupljene) zatim turističke istraživačko avanturističke gde klijenti istražuju I posećuju nova mesta, do sad neposećena i neotkrivena, sailing week partykrstarenja sa temom lud provod po noćnim klubovima I danju po poznatim plažama, ekstremne  jedriličarske ture sa temom jedrenje po svaku cenu – u svim uslovima, gde su klijenti iskusno opremljeni I ozbiljni jedriličari I regatne ture gde su putnici iskusni jedriličari željni regatanja. Ako se misli na konfor, odnosno organizaciju prostora I korišćenje resursa na brodu, odgovor je: jedrilica pruža potpun konfor za broj osoba za koji je deklarisana, svaki putnik preko tog broja utiče na udobnost putovanja. Ukoliko neko misli da mu treba više intime I prostora, može sam zakupiti kabinu sa zasebnim toaletom, što će naravno srazmerno više I platiti. I to je čest slučaj na krstarenjima koje organizujem. Najčešće brod za šest putnika zakupe četiri osobe ili brod za 10 putnika zakupi 4-6 osoba. Što se tiče raspolaganja resursima vode I struje, neretko su putnici navikli da ne vode računa o tim „trivijalnim“ stvarima kojih na brodu nema u izobilju, pa puste vodu da teče dok se peru zubi ili dok se sapunjaju. Praksa je da skiper napravi kratak sastanak, čim se posada ukrca, I skrene pažnju na organizaciju života I pravila ponašanja na jedrilici. Kabine su manje od hotelske sobe kao I kupatila, nema luksuza kao što je đakuzi…  ali zato ni iz jedne hotelske sobe niti iz jednog hotelskog restorana ne možete skočiti u tirkizno plavu I kristalno čistu morsku vodu I to svaki put na drugom mestu, uvali, plaži, ostrvu.

Najgore što može da se desi jeste da se dan duže ostane u nekoj od luka 

Koje predrasude padaju posle prvog dana provedenog na jedrilici?

Prvo padaju predrasude da je skučen prostor, a zatim da se jedrilica ljulja. Prostor je manji nego u stanovima I apartmanima, ali je zato maksimalno iskorišćen I praktičan. Sve ima svoje mesto I sve je optimizovano I prilagođeno za život na vodi . Brodovi koji nemaju jedra znatno se više ljuljaju na talasima I stvaraju nelagodnosti putnicima. Jedrilica pod jedrima se malo nagne I ne ljulja se, pošto je vetar pritisne I fiksira.

 

Prelepe plaže i skrivene uvale, sveža riba i autentične konobe su uglavnom ono što većinu asocira na krstarenje? Šta još lepo treba očekivati?

Buđenje, svaki put na novom ostrvu, kafa sa pogledom na izlazak sunca, vetar na koži I u kosi, zvezdano nebo kakvo nema nigde u noćima provedenim na pustom ostrvu, daleko od svetlosnog zagađenja

A koje su to manje prijatne stvari? 

Loše vremenske prilike, na koje ne možemo uticati, a čak I tada se organizujemo I obilazimo ostrvo skuterima I kvadovima .

Šta je tebi najveći problem na ovim putovanjima?

Nemam ga.

Sve na brodu može da obavlja jedan čovek, ali zbog dosta slobodnog vremena podelim posadi neke jednostavne zadatke

Mnogi se pribojavaju i nepoznate ekipe. Nedelju dana na malom prostoru sa ljudima koji vas iritiraju?! Da li ste nekada zbog toga morali da neplanirano pristanete da se neko iskrca?

To se nikada nije dogodilo…  prosto pratim ritam ekipe, uskačem kad je potrebno I ne dozvolim bilo kakav disbalans. Uglavnom dolaze ekipe koje se znaju, a one koji su solo, uklapam u posadu sličnih senzibiliteta I navika.

Koliko realno ima posla na jedrilici? Kakva pomoć se očekuje od putnika? 

Sve na brodu može da obavlja jedan čovek, ali zbog dosta slobodnog vremena podelim posadi neke jednostavne zadatke. Bude im interesantnije I nešto novo savladaju.

Hrvatska ili grčka ostrva- kakva je razlika u doživljaju jedrenja?

Što se tiče samog jedrenja, neke destinaciju u Grčkoj su zahtevnije (npr. Kiklade) zbog izloženosti jakim vetru I velikim talasima. Ostale destinacije I ture se lakše, mogu se prilagoditi vremenskim prilikama, kako u Grčkoj tako I Hrvatskoj. Hrvatska ostrva su na manjoj udaljenosti jedna od drugih I plovidbe traju nešto kraće. Kako je ova zemlja najveća čarter sila u Mediteranu , shodno tome je u sezoni I veća gužva u marinama I uvalama. Hrvatska je generalno skuplja, što se tiče marina I restorana, ali I pruža adekvatno bolju uslugu. U Grčkoj takvu gužvu možemo očekivati u Jonskom moru I južnom Egeju (Južne Sporade I Kiklade) , dok je na severnim Sporadama znatno manje jedrilica.

Koji je najidealniji period u godini za ovu avanturu?

Najbolje je izbeći period od početka jula do polovine avgusta, jer tada ne možete naći mesto u marinama,  što je važno zbog dopune vodom I opskrbe hranom, barem 3 puta u toku krstarenja. Uslovi za jedrenje su idealni u maju, junu, septembru I oktobru, kao I krajem avgusta. 

Oluja na moru je verujem nešto čega se svi pribojavaju? Da li si imao iskustva sa iznenadnim nevremenom i panikom?

Panici nema mesta jer su sve situacije rešive. Loše vreme ne dolazi iznenada, prognoza se prati non- stop, bukvalno iz sata u sat, I na osnovu toga planiram u koju marinu ćemo da se sklonimo. Najgore što može da se desi jeste da se dan duže ostane u nekoj od luka. Obično to bude neki veći grad, sa interesantnim sadržajima. Tada obično iznajmimo skutere I kvadove da obiđemo ostrvo.

Šta kažu početnici, koliko im smeta stalno ljuljanje i kako prevazići neprijatan osećaj?

Kao što sam napomenuo ljuljanje je jedna od predrasuda. Mučnina najpre nastane usled preteranog konzumiranja hrane I pića, u toku plovidbe. Osobe koje su baš osetljive, treba da ponesu neko sredstvo protiv mučnine.

Najlepši momenti koje si ti doživeo na ovim putovanjima?

Nezaboravni su susreti sa delfinima koji plivaju I skaču ispred pramca, a pogotovo na noćnoj plovidbi po mesečini; izlasci I zalasci sunca u potpunoj divljini okruženi tirkizno plavim I kristalno čistim morem; tišina u zvezdanoj noći koju kvari samo pljuskanje sitnih talasića o bok broda I lagani šum toplog vetra oko sajli I jarbola.

 

Koju bi ti destinaciju izabrao za jedrenje iz snova?

Tajland, Andaman Sea.

Tvoja omiljena mesta?

Mnogo je lepih mesta, ali izdvojiću nekoliko… ostrva  Paksos I Antipaksos u Jonskom moru, Alonisos u Egejskom, Vis I Lastovo, u Jadranskom moru.

Koji su najluđi zahtevi koje si dobio od putnika?

Imao sam često zahteve da stižem tačno na vreme na pojedina ostrva gde su gosti bukirali sto za večeru, što je praktično nemoguće, jer se brzina krstarenja ne može tačno predvideti. Mnogo ima elemenata koji utiču na okolnosti, počevši od vremenskih prilika, vetra, talasa, morskih struja, do pronalaženja mesta u marini koja je bila popunjena još u ranim popodnevnim satima. Gosti treba da shvate da se sve planira okvirno I da je sve podložno promenama I korekcijama u hodu, kako vremenske prilike I uslovi plovidbe diktiraju.

 

Da li si imao solo putnike koji su želeli ovo iskustvo samo za sebe?

Imao sam jednu putnicu iz Francuske koja je zahtevala da bude sama na brodu sedam dana.

 

 

Šta poneti na jedrenje?

Treba imati u vidu da se prtljag koji ćete poneti na jedrenje razlikuje u periodu u kojem boravite na jedrilici, kao i u regionu koji posećujete. U nastavku teksta nalazi se opis ptrljaga za sedmodnevno jedrenje Grčkoj u letnjim mesecima – jul/avgust/sept.

Odeća

Slojevita odeća igra važnu ulogu na jedrenju. Spakujte Jaknu-šuškavac, majicu dugih rukava, čak i topliji duks. Temperatura može znatno da opadne u večernjim satima i isto tako da se poveća već sa prvim sunčevim zracima. Uzmite u obzir da ćete dok jedrite možda biti mokri.

Obuća

Osim standardne letnje opreme klasičnog turiste (japanke, papuče, patike), na jedrenje bi trebalo da ponesete jedan komad obuće koji ne ostavlja tragove na palubi. Patike sa belim đonom, starke ili brodarice su idealne. Izbegavajte kretanje bosi po jedrilici, barem prvih par dana, dok se ne upoznate sa rasporedom na jedrilici i drugih predmeta da biste izbegli povrede.

Torbe u kojima prenosite prtljag treba da budu sklopive i savitljive, kako bi stale u prostore za odlaganje stvari koji su nepravilnog oblika i oblik stranica. Ukoliko imate kofer moraćete ga ostaviti u autu, a stvari izvadite u brod.

Lična higijena

Od lične higijene ponesite ono što obično koristite kod kuće. Potrebno je poneti peškire, a posteljine ima na brodu.
Voda i struja nisu neiscrpni izvori na brodu. Vode ima oko 300 litara i ako se vodi računa može se izdržati dva dana da se pristaje u marinu. Struja je 12v i za punjenje telefona ponesite punjač za auto. Ako radi motor, možete puniti laptop preko invertera na 220v. Fen i presa za kosu može da se uključi samo kada smo uključeni na struju u marini.

Što se tiče medikamenata treba poneti tablete protiv mučnine i dijareje i ako neko ima alergiju neka ponese adekvatnu terapiju. Ko ima lak, san neka ponese čepove za uši. Dešava se da vetar pravi buku i zviždanje, a dešava se da neki putnici ozbiljno hrču.

 

 

POVEZANI TEKSTOVI: