Mamma mia, kakva lepota se krije na Visu!

Zahvaljujući novom nastavku Mamma Mia! Here We Go Again, hrvatsko ostrvo Vis postaje top trend destinacija

 

Ako ste i vi jedan od zaljubljenika ostrva Skopelosa, koji je ovo ostrvo zavoleo posle mjuzikla Mamma Mia, ovo je prava priča za vas. Kada smo se pre deset godina podsetili na najveće hitove legendarne grupe ABBA, sa jednakom strašću smo se i vizualno uvukli u ovu priču, otkrivši do tada potpuno anonimno ostrvo Skopelos. Priznajem, i ja sam poželela da se popnem strmim stepenicama koje vode do vrha stene gde je smeštena prelepa crkvica, sa koje puca nezaboravan pogled. Plaže i kristalno čista voda sa velikog platna jednako su očaravajuća uživo, gradić je neverovatno šarmantan sa tipičnim grčkim tavernama sa kockastim stoljnacima, a sve boje plave gotovo nestvarne. Ukratko, svi oni koji su zbog filma posetili ovo ostrvo postali su ovisnici o njegove mirise i pejzaže.

Verovatno ste već čuli da nas krajem jula očekuje drugi deo mjuzikla Mamma Mia! Here We Go Again, dakle pravo vreme da pre svih doživite novu destinaciju. Filmska priča koja se odvija na grčkom ostrvu Kalokairi, snimljena je na ostrvu Vis i već prema svim progozama ovo hrvatsko ostrvo je nova hit destinacija koju će narednih godina svi želeti da vide. Pre nego što se uputite ka Splitu da uhvatite trajekt, ili možda izaberete uzbudljiviji način plovidve, jedrilicu, bilo bi dobro da se pripremite šta da očekujete.

U moru oko Visa leže mnoge olupine vojnih brodova I aviona koji svedoče o važnosti ovog bisera u Jadranu

Dobre savete XX Zona potražila je od prave osobe, skipera Jovana Crnogorca koji je deo ekipe 4 Me Sailing, koja je oplovila mnoga grčka i hrvatska ostrva, pa samim tim uzduž i popreko obišla Vis. Na pitanje zbog čega je Vis na listi jednog od najlepših ostrva Jovan kaže: ”Ostrvo Vis je najočuvanije naseljeno ostrvo u hrvatskom primorju. Razlog tome je položaj, odnosno udaljenost od drugih naseljenih ostrva u Jadranu i vekovna uloga tog ostrva kao odbrambenog utvrđenja. Ostrvo Vis je za vreme II svetskog rata bilo neokupirano, iako su se oko njega vodile mnoge vazdušne i pomorske bitke. Sve vojske koje su od davnina naseljavale ostrvo su gradile sebi utvrđenja bunkere i tunele, tako da je Vis prepun istorijskih građevina. U moru oko Visa leže mnoge olupine vojnih brodova i aviona koji svedoče o važnosti ovog bisera u Jadranu. Do raspada Jugoslavije na Vis nisu mogli da dolaze turisti zbog mnoštva vojnih objekata tako da je ostrvo nakon toga postalo hit. S obzirom da je Vis bio vojna baza tako i gradnja nije bila dozvoljena, a priroda je ostala netaknuta“. Praktično, ovo ostrvo je bilo zatvoreno za obične smrtnike skoro četrdeset godina, od 1950. do 1989. godine, i u tom periodu JNA je tamo imala jednu od najvećih vojnih baza.

 

Ovde nema luksuznih hotela sa bazenima I disko klubovima, Vis je oaza nasred Jadrana i ne liči na tipične rivijere po obali

Doza misterije, mnogo netaknute prirode i kristalne vode, dobra dalmatinska vina, eto dovoljno dobrih razloga da stignete tamo. A kojim putem, ima više opcija. Do Visa ide redovna trajektna linija iz Splita kao i manji brzi brodovi kada je more mirno. Vis je najlepše doživeti sa vode, odnosno ploveći jedrilicom i iskrcavati se pored uobičajenih mesta, ali i na lokacijama gde je sa kopna nemoguće prići. A kada stignete tamo, obavezno posetite: Vis, Komižu, uvale i plaže Stiniva Stončica, otok Biševo i Plavu špilju. A za koga nije ovo ostrvo, odnosno Jovanov savet ko treba da preskoči ovu destinaciju: “Ovde nema luksuznih hotela sa bazenima i disko klubovima, Vis je oaza nasred Jadrana i ne liči na tipične rivijere po obali. Daleko od toga da se nećete sjajno provesti, naprotiv, miks netaknute prirode i kvalitetno odabranih sadržaja, učiniće vaš odmor na Visu nezaboravnim. Svakako nije za turiste koji očekuju žurke do zore sa DJejevima”. Ukoliko ste za opciju jedan aktivan dan na Visu, predlog je sledeći- poseta Plavoj špilji i otoku Biševo, ronjenje u organizaciji Diving centra B24, uveče otići na večeru u centralni deo ostrva, u neku od konoba sa tradicijom proizvodnje i čuvanja pršuta, sira i vrhunskog vina.

Osim božanstvenih plaža, pećina, skrivenih uvala za avanturiste, obavezna tura treba da bude Military tour. Sada je na na Visu moguće obići godinama čuvane bunkere, utvrđenja, tajne tunele, arsenale, skrovišta za podmornice, podzemne prolaze iz kojih se pojavljuju topovi.

A što se tiče smeštaja i konoba Jovan preporučuje: ”Komiža je po mom ukusu jer je mirnija i nautičarima je daleko interesantnija od grada Visa. U Komiži, pored mnogih taverni, obavezno obiđite Jastožeru- restoran podno zidina starih kuća koje zapljuskuje more i pored malih plaža između kuća sa starim ribarskim čamcima izvučenih na sitan beli šljunak. Restoran je na stubovima tik iznad mora čiji šum čujete dok lomite nožice sočno spremljenog  jastoga i degustirate jedno od vrhunskih sortnih vina, napravljenog od autohtonih sorti vinove loze, čuveno po vekovnom receptu. Ispod vašeg stola su bazeni sa svežim jastozima koje ste pre spremanja sami odabrali. ”

A kada ste se već uputili toliko daleko, mesta koje obavezno treba posetiti jesu: grad Vis koji se nalazi na severnoj strani ostrva u lepom širokom zalivu ispred koga je svetionik Host. U zalivu postoji istočna i zapadna luka. Centralni deo grada se pruža oko zapadne luke i tu je najlepše pristati brodom. S obzirom da je uvek sve popunjeno u luci, savet je uplovljavati između 10 i 12 pre podne, kada su veće šanse da neko isplovi i tako oslobodi mesto. Pored Visa, treba obići Komižu, mali gradić na jugozapadnom delu ostrva u dubokom zalivu lepo zaštićen brdima. Ostrvo Biševo I plava špilja je nešto što ne smete propustiti. Pošto mnoge grupe dolaze u Plavu špilju, čak iz Splita, brzim čamcima, i čekaju po nekoliko sati da uđu u nju, savet je da taj obilazak dogovorite sa lokalnim vodičima u ranijim časovima, pre najezde turista sa kopna.

Šta poneti za uspomenu? Jovan kaže da bi to bio kolut sira i pršuta koji se na ovom ostrvu sprema I čuva na poseban način. A na pitanje da napravi paralelu između Skopelosa i Visa, i da li je za nastavak filma Mamma Mia ovo bio dobar izbor lokacije, naš drugar skiper kaže:“Vis mi nekako arhitekturom I krajolikom još više pristaje uz film Mamma Mia. Skopelos je takođe prelep, šumovit sa divnim plažama I slatkim malim seocima, ali za moj ukus nedostaju one uzane uličice popoločane vekovima starim kamenom i kamene stare kuće. Dosta starih kuća na Skopelosu, pa čak I čitava sela,  stradala su u zemljotresima koji su u prošlosti pogađali to područje.”

I pre nego što krenete da pakujete ranac, još da pogledate trejler 2. nastavka mjuzikla zbog kojeg će Vis postati i vaša omiljena destinacija.

 

Samo da ga ne zadesi sudbina tajlandskog ostrva Ko Phi Phi Leha koje je postalo popularno zbog filma The beachi Leonarda Dikaprija. Posle najezde milona ljubitelja ove plaže, nekada atraktivna obala zatvara se zbog uništenih korala. Predah od nekoliko meseci trebalo bi da dozvoli prirodi da odahne i dođe sebi. Možda ipak da naredne filmske lokacije ostanu tajna, a mi nastavimo da tražimo neke svoje morske bajke koje neće progutati preterana turistička zaljubljenost.

POVEZANI TEKSTOVI: