Medenjaci- uzbunjivači uspomena

 

Tradicionalni kolači od meda koji asociraju na zimske praznike, vratili su se u naše živote u novoj formi i oblicima. Medenjaci ponovo osvajaju ženska srca

 

To su kolači koji podsećaju na detinjstvo, zimu i porodična okupljanja. Pre mnogo godina bili su prepoznatljivi po tamnoj krem nijansi i orahom koji je virio iz sredine testa, a miris medenjaka širio se kuhinjom, dok su uglavnom bake bile glavni majstori koje su opasane keceljama pripremale nekoliko plehova prekrivenih papirom za pečenje i tako nagoveštavale slatka nedeljna popodnevna. U međuvremenu medenjaci su se diskretno povukli pod naletom kolača iz daleka, čudnih imena i dodataka, i postali gotovo zaboravljeni.

 

A onda, zahvaljujući nekim romantičnim osobama koje obožavaju da prave kolače, doživeli su novi bum. Jedna od njih je i Nina Vidić, koja je medenu avanturu počela neobavezno, sa željom da obraduje prijatelje za Novu godinu. Njen hobi polako se pretvorio u svakodnevnicu, a medeni kolači, različitih oblika i motiva, bez konzervansa  i drugih aditiva, postali su obavezni medeni dodatak slatkih godišnjica.

 

 

Kada i gde ste ispekli svoj prvi medenjak?

Prvi medenjak je nastao u mojoj kuhinji gde se i dan danas peče.Moja kuhinja je za sada mesto gde se medenjaci mese, peku,dekorišu, mirišu.

Da li je sećanje na detinjstvo rezultiralo ovu medenu priču?

Medenjak je najstariji kolač i svaku osobu podseća na detinjstvo. Moja majka je spremala medenjake, ali ne ovako dekorativne kao što ih ja pravim, već one jednostavnijeg oblika od testa. Tosu kolači koji su krasili gotovo svaku novogodišnju i božićnu trpezu.Takvi medenjaci su u meni i mom sećanju ostavili  dubok trag.

Kako izgleda proces pravljenja ovih bajkovitih slatkiša?

Medenjaci se prave u fazama. Testo se zamesi, mora da odstoji u frižideru nekoliko sati zatim se peče. Na njega se nanosi takozvana rojal masa koja je napravljena od belanca, šećera u prahu i limunovog soka. Pored brašna, jaja, meda, putera, začina koji mu daju prepoznatljiv miris, u medenjak je utkana velika ljubav i strpljenje pa je samim tim zbog toga poseban kolač.

 

 

Početak je uvek najteži, da li su i Vama društvene mreže bile prodor u svet?

Kada sam počinjala da pravim medenjake priča tj reklama je išla od usta do usta, međutim to nije bilo dovoljno, tako da su mi društvene mreže mnogo pomogle. Napravila sam stranicu na Facebookui Instagramu i tada je moja medena priča krenula da se zahuktava.

Postoji li saradnja sa nekim sličnim proizvođačima?

Sarađujem sa dosta koleginica iz ovog posla  i njihova nesebična pomoć od samog početka mi je mnogo značila.

Imate li ideju da medenjake plasirate u inostranstvo i kako?

Ne, za sada nemam takvu ideju, mada ne znači da u budućnosti neću raditi u tom pravcu. To bi bio pravi pogodak u ovom poslu. Medenjak je kolač suvenir i verujem da bi bio jako zanimljiv kao takav u inostranstvu.

 

Medenjake vole i stari i mladi, ali deca najviše

Šta je Vaša primarna profesija i da li ste ranije ikada pomislili da ćete se naći u ovom svetu?

Po struci sam kuvar i donekle ima tu neke sličnosti. Samo kuvanje je jedna vrsta umetnosti i dosta toga  može da se prenese na kreaciju medenjaka.

Koja je Vaša ciljna grupa klijenata, a ko se najčešće “prima” na ovu priču. Pretpostavljam da su to žene.

Medenjake vole i stari i mladi, ali deca najviše. Žene su takođe oduševljene kada ih vide i nekako najviše zahvaljujući njima teče prodaja.

 

Rad sa medenjacima me smiruje,opušta i stvarajući ih zaista se osećam ispunjeno

Muškarac u kuhinji sve više zvuči seksi kada su u pitanju neke slane đakonije. Šta je sa kolačima?

Muškarci se sve češće mogu videti kao majstori u kuhinji i odlično se snalaze kako u kulinarstvu tako i u poslastičarstvu. Poznajem velike majstore svog zanata iz te branše, ali moram da priznam da im medenjaci nisu preterano interesantni. Imam nekoliko kolega sa kojima sam radila i trenutno radim, i njima se zaista divim. Bila sam angažovana u jednom čuvenom beogradskom hotelu gde sam upoznala vrhunske kuvare i poslastičare. Njihovi radovi su uvek moja inspiracija.

Koliko su administrativne forme prepreke za razvijanje ovakvog biznisa. Koliko je recimo nemoguće pokrenuti priču o pokretnoj prodaji medenjaka u korpi bicikla, ili nekom drugom prevoznom sredstvu kao hot-dog napolju?

To je jako interesantna  ideja. Mogla bi to biti zanimljiva priča. Naravno to da bi se ostvarilo treba da prođe niz odobrenja od strane inspekcije.

Šta je ustvari Vaš san?

Moj san se u neku ruku ostvario. Radim ono što volim, a kao što kaže jedna japanska poslovica:  Kada radite nešto što volite, vi ni ne radite. Rad sa medenjacima me smiruje,opušta i stvarajući ih zaista se osećam ispunjeno. Naravno da bih želela da imam svoju radionicu i da mi medenjaci budu primarno zanimanje. Nadam se da će mi se ta želja ostvariti. Do sada sam učestvovala na raznim takmičenjima a najdraža nagrada mi je sa Beogradskog etno sajma gde sam osvojila drugo mesto. Planiram da mi rad sa medenjacima bude primarno zanimanje i nadam se da će mi se želja ostvariti.

 

Najveće porudžbine stižu kada se rade za svadbe i tu bude po nekoliko stotina komada ovih kolača

Koliko osoba je uključeno u proces stvaranja medenjaka i koji je maksimalan broj koji ste do sada napravili?

U proces stvaranja medenjaka, u mom slučaju, uključena je cela porodica. Kako sam zaposlena ne bih mogla nikako sve sama da odradim. Pakovanje, transport, nabavka materijala- sve to uzima dosta vremena i bez njih i njihove pomoći ne bih mogla.

Do sada sam napravila veliki broj medenjaka, ne znam im broj. Najveće porudžbine stižu kada se rade za svadbe i tu bude po nekoliko stotina komada ovih kolača.

Vaš savet osobama koje su na početku pokretanja malog biznisa?

Svako ko želi ovim poslom da se bavi mora da ima veliku ljubav i strpljenje. Strpljenje u svakom smislu reči i kada je rad sa njima u pitanju i kada se stiču mušterije. Početni novac za pokretanje ovog posla nije tako veliki. Vremenom se dokupljuje maretijal i sve što treba, ali za sam početak ne treba puno, osim posvećenosti i upornosti.

 

POVEZANI TEKSTOVI: