Sama na putu u tipičnom ženskom aražmanu

Sve one koje su se usudile da krenu u nepoznato, same kažu da je iskustvo neponovljivo.

Katie Mcintosh to stalno radi i utiske deli na blogu The Katie Show Blog

 

Katie je Australijanka, kako voli za sebe da kaže sasvim obična devojka koja voli da putuje i to solo. Na svom blogu https://www.thekatieshowblog.com prenosi iskustva solo putnice sa različitih destinacija i kultura. Kaže da voli da istražuje nova mesta, proba različitu hranu, otkriva lokalne veštine i ono što je najvažnije sreće ljude. Za razliku od mnogih blogera koji savetuju ljude da napuste sve i krenu na put oko sveta ona kaže da njena misija nije da poziva devojke da napuste posao i putuju po svetu.”Daleko od toga. Moja misija je da promovišem putovanja širom sveta”, rekla mi je Katie kada sam je zamolila da mi prenese kako je to kada se nađeš sama, u nepoznatoj sredini, posebno u onoj gde muškarci vode glavnu reč.

Šta te je motivisalo da sama kreneš da putuješ?

Glavni motiv bio je taj da krenem sama na put jer nisam želela da propustim dobre prilike. Nisam stalno mogla da čekam svoje prijatelje da mi se pridruže jer su imali neke druge prioritete ili su se jednostavno skrasili. Zaista nisam želela da propušam različite izazove i tako sam odlučila da krenem sama. Oduvek sam bila poprilično nezavisna i mnoge stvari sam radila samostalno, tako da ovo nije bilo ništa neuobičajeno za mene.

Koje je bilo tvoje prvo putovanje i koliko si do sada obišla zemalja?

Moj prvi samostalni put bio je kada sam imala dvanaest godina i otputovala sam tada na Novi Zeland. Tamo me je sačekala rodbina i vreme sam provodila sa njima, ali sve aerodromske procedure prošla sam sama. Već tada sam postala zainteresovana za solo putovanja. Do sada sam obišla 22 zemlje, a mnogo puta se vraćam na mesta koja sam već videla.

Ono što nikada ne zaboravljam jesu kontakti sa lokalnim stanovništvom i njihove priče iz sredina koje posećujem

Prema tvom mišljenju koje zemlje su idealne za solo ženska putovanja?

Rekla bih da su najidealnija mesta za takvu vrstu odmora ona gde je inače uobičajeno da vidiš žene koje šetaju same. Francuska, Island, Malta, Norveška, Finska, Švajcarska zemlje su idealne za solo putnice. A kada jednom krenete, shvatićete da je mnogo lakše nego što ste očekivale i neće biti granica.

Koji je to događaj sa putovanja kojeg se uvek rado sećaš?

Bilo je puno takvih događaja, ali ono što nikada ne zaboravljam jesu kontakti sa lokalnim stanovništvom i njihove priče iz sredina koje posećujem. Bez obzira da li je u pitanju neki bar u Americi,  bazen sa termalnom vodom na Islandu, večera na Maldivima ili ritual ispijanja čaja od mente u Maroku, uvek je interesantno slušati ljude koji govore.

Šta nikada ne propuštaš tokom ženskog puta?

Imam nekoliko rituala kada putujem sama. Ono što najviše volim da radim kada dođem u neki nepoznati grad jeste da ga obilazim peške. To je način koji vam pruža više informacija nego kada to radite nekim prevozom. Volim da šetam bez plana i odlazim tamo gde me noge nose. Takođe, trudim se da probam što više tradicionalne hrane zemlje u kojoj boravim i obavezno kupujem rakijsku čašu i magnet za frižider.

Moja lista sa željenim destinacijama još uvek je puna! Volela bih da vidim piramide u Egiptu, divljinu u Bocvani, da istražim jugoistočnu Aziju

Da li ponekad tražiš neku žensku destinaciju prema preporuci turističke agencije?

Nikada ne koristim usluge agencija, tako da ne znam nijednu njihovu ponudu. Uvek planiram i rezervišem sama svoje putovanje, a na osonovu onih stvari koje mene interesuju i zbog kojih želim na svojoj listi da imam upravo te destinacije. Takođe, puno ideja o novim putovanjima nalazim na Instagramu.

Da li se tvoj partner slaže sa tvojom odlukom da putuješ sama?

Naravno. On mi je velika podrška.

Šta devojke treba obavezno da ponesu sa sobom kada same putuju?

Maramice. Javni toaleti su uglavnom u lošem stanju i najčešće bez toalet papira, tako da obavezno uz sebe moraš da imaš maramice. Osim toga, moj savet je da uvek moraju da imaju na pameti da ne dovedu sebe u situaciju sa potecijalno velikim rizikom.

Koja mesta planiraš da posetiš u narednom periodu?

Moja lista sa željenim destinacijama još uvek je puna! Volela bih da vidim piramide u Egiptu, divljinu u Bocvani, da istražim jugoistočnu Aziju, a tokođe ima i mnogo toga da se vidi u Japanu. Volim da odsedam u boutique hotelima ili AirBnb smeštaju zato što mi se sviđaju mali specifični prostori. Od kako mnogo putujem imam potrebu za udobnošću.

Da li bi volela da posetiš Srbiju?  Misliš li da je Beograd interesantan za solo ženska putovanja?

Naravno, mislim da bi mogao biti veoma primamljiv. Imam nekoliko prijatelja iz Srbije koji su mi ispričali toliko dobrih stvari i volela bih da posetim i istražim turistička mesta, muzeje i hranu.

 

 

 

 

POVEZANI TEKSTOVI: