Kad majmun napravi selfi, to može da zakomplikuje život

Znate li da je monkey selfie i ove godine bio jedan od najtraženijih pojmova na Google pretraživaču

Uobičajena medijska rutina na kraju svake godine – koji su to događaji i ljudi koji su obeležili 2017-u. Najčešće pretrčim preko tih strana, ali ovog puta pažnju mi je privukao podatak da je jedan od najčešće pretraživanih podataka na Google stranici i ove godine bio selfi majmuna. Neverovatno je da i posle šest godina, otkako se desio bizaran momenat da majmun ukrade kameru i napravi fenomenalne fotografije selfija, bude u fokusu svetske javnosti. A priča je bila više nego interesantna. Fotografu Davidu Slateru, zaljubljniku divljine, majmun retke vrste macaque, po imenu Naturo, koji živi u rezervatu Tangkoko, na indonežanskom ostrvu Sulawesi, ukrao je kameru i zabavljao se praveći sopstvene autoportrete.

Posle dvogodišnjeg sudskog procesa, američke sudije su zaključile da majmun nema legalna prava za objavu pomenute fotografije

Prema jednoj od mnogobrojnih verzija medija, Naturo se tri dana kliberio s kamerom u ruci, da bi ga na kraju presreo fotograf i vodič i uspeli su da ga nadmudre i povrate kameru, Slaterovo vlasništvo. Ali od tog trenutka, kreće prava bitka oko prava na uslikane fotografije. Ko je pravi vlasnik genijalnih snimaka, majmun Naturo ili pomenuti fotograf? Dobrodošli u surovu tržišnu bitku gde svaka strana tvrdi da je oštećena i samim tim da je izgubila milione, a to je činjenica preko koje se ne može tako lako preći. Jasno je da fotograf kao pravno lice traži zaštitu svojih prava, ali ko zastupa prava majmuna Natura? Pogađate PETA, najpoznatija organizacija za zaštitu životinja koje je 2015. pokrenula proces radi sticanja prava na finansijsku kontrolu objavljenih fotografija, a zbog Naturove dobrobiti. Posle dvogodišnjeg sudskog procesa, američke sudije su zaključile da majmun nema legalna prava za objavu pomenute fotografije. Kao kompromis, Slater je prihvatio da izdvaja dvadeset pet procenata od vrednosti svake objavljene fotografije za zaštitu macaque majmuna u Indoneziji. Isto tako, obe strane su se saglasile da je ovo početak zajedničke bitke za legalizaciju prava za non- human animals.

Na kraju šestogodišnjeg spora Slader je zaključio da se sve ovo nije desilo, niko u svetu ne bi pričao o majmunima koji izumiru

U međuvremenu, i Wikimedia Commons pozvala se na to da su fotografije non human kreacija, što znači da njihov autor nije pravni subjekt, a to dalje znači da su fotografije slobodne za objavu. Naravno, da je ovom odlukom fotograf dotučen, što je lično pojasnio objašnjenjem da ne samo da je izgubio desetine hiljada dolara, već  je njegova profesija wildlife fotografa potpuno uništena. Ipak, na kraju šestogodišnjeg spora Slader je zaključio da se sve ovo nije desilo niko u svetu ne bi pričao o majmunima koji izumiru. Kako kaže, lokalno stanovništvo ih više ne vrti na ražnju, već ih obožava i zove  selfie monkey. A sve je više i turista koji ih obilaze, što opet donosi dodatne benefite ovoj zajednici. I kada u ponoć pomislite da možete da odahnete uz zaključak da na kraju ipak jedan happy end, ja vas pitam a šta ćemo sledeće godine sa robotima, poput Sofi koja je dobila pasoš Saudijske Arabije. Šta ako ova inteligentna robotica krene da zarađuje milione  zahvaljujući veštaćkoj inteligenciji i osmisli patente koji će nadmašiti sva dostignuća naše civilizacije? Da li će i ovim i svim ostalim non-human kreacijama biti oduzeta legalna prava. Mislim, pokušati da im se to uradi, a onda kad se prosvetle činjenicom da imaju mogućnost samostalnog rasuđivanja i donošenja sopstvenih odluka, molićemo da nas sačuvaju kao isto tako retku izumiruću vrstu homo sapiens… A počelo je tako naivno uz bezazleni Monkey Selfie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POVEZANI TEKSTOVI: