Pozitivni (a organski) stav donosi siguran uspeh

 

Kada je shvatila da kreme za negu lica, koje je koristila, ne donose nikakve rezultate, Svetlana Petrova rešila je da napravi svoju malu laboratoriju organske kozmetike. Posle deset godina iskustva, ruski brend Botanistika osvaja svet

 

Tekst: BKG

Fotografije: Botanistika

 

Dozvolite mi da vam predstavim jednu izuzetnu ženu, Svetlanu Petrovu. Diplomirala je na Učiteljskom fakultetu, živi i radi u Moskvi i predaje engleski jezik učenicima od 7 do 17 godina. Još u detinjstvu je osećala da pitanja “kako” i “zašto” otkrivaju tajne, činili su da se oseća svesnijom. Kasnije, u jednom momentu, shvatila je da je sve više privlači da sazna nešto više o organskoj kozmetici i proizvodima za negu. U stvari, ne baš da sazna o samim proizvodima, već o tome kako oni nastaju i proizvode se. Sada je, prema njenim rečima, izrada proizvoda za negu lepote postala njena životna strast. Njen moto je :”Ako možeš učiniti nešto što pomaže – podeli to!” I tako je cela ova priča i počela. A njen konstantni, proaktivni stav, započeo je kao jedno novo putovanje koje je okrenulo njen život ka potpuno novom pravcu. Zato ćemo sada da sa Svetlanom podelimo nešto njenog korisnog znanja o organskoj kozmetici.

 

Kako je sve počelo, recite nam nešto više o vašim prvim iskustvima, možda i o nekim greškama?

Počela sam više da razmišljam o tim proizvodima kad sam shvatila da kreme za negu lica koje sam koristila ne pokazuju neki rezultat. Iskreno, nisu radile ništa. Zato sam krenula u ozbiljna istraživanja, učila sam sa Neta o svemu što je bilo dostupno o bazama za kreme, aktivnim sastojcima i agensima, o konzervansima i emulzifikatorima. Da li je bilo tako teško napraviti  kremu za lice i emulzije? Da li je bilo tako teško napraviti ih za sopstvene potrebe? Naravno da jeste. Uprkos činjenici da sam studirala celokupni proces stvaranja proizvoda za negu, još uvek me je bio strah da počnem da ih pravim. Druga poteškoća bila je da pronađem dobavljača potrebnih sastojaka, a kome mogu da verujem.

 

Znači, morala sam da nastavim da učim o tome kako da: rešavam probleme sa kožom, koju formulu da koristim za prirodne i organske proizvode, kombinujem ulja, botaničke ekstrakte, esencijalna ulja, emulizifikatore i, na kraju, kako da ih inkorporišem u proces negovanja kože. Tako sam ponovo počela sa učenjem, ali, ovog puta sam težila da dobijem sertifikate. Iako sam već bila napravila stotine krema, tek kad su moji “testirani” prijatelji rekli da kreme “rade” savršeno, shvatila sam da jesam sposobna za najbolje. Imam samopouzdanje da ih proizvodim, jer imam i dovoljno iskustva (oko 10 godina), završila sam kurseve hemije i prirodne nege kože u Moskvi (Astarta Škola) i Međunarodnu školu za prirodnu negu kože (Velika Britanija, akreditovani on lajn program). Zato sada tačno znam konverzije procenata i težine u definisanju proizvoda, znam da formulišem i stvorim sopstveni recept kao i da selektujem sastojke koji će odgovarati bilo kom tipu kože.

Gde stvarate vašu magiju i kako dolazite do svih potrebnih sastojaka?

 

Zahvaljući tome što imam dovoljno prostora na raspolaganju, organizovala sam moju ličnu laboratoriju u svojoj kući. Ali, u početku, pravi problem nije bio prostor za rad, već kako pronaći visoko kvalitetne sastojke koji zaista rade nešto na koži. Na primer, shvatila sam da u Rusiji postoji samo jedan proizvođač CO2 biljnih ekstrakata (zovu se subkritični ali ne super kritični kompleks biološki aktivnog lipofilnog jedinjenja). Naučila sam, takođe, da ih proizvođač prodaje velikim brendovima i to u ogromnim količinama. Zato sam tražila od muža da mi pomogne u nabavci ovih sastojaka, jer je on genijalan za ove vrste biznis pregovaranja. Tako sam u roku od dve nedelje dobila sve što mi je bilo potrebno. Od tada mogu nabaviti sve o čemu “sanjam” tako da se kreiranje organskih losiona, krema, seruma za bilo koju potrebu ili za kupca, odvija bez problema.

Koja je kvalitativna razlika između vaših hand-made organskih proizvoda i proizvoda poznatih i obožavanih brendova?

 

Stvar je u tome da velilki brendovi mogu imati sve sastojke, ali ih neće koristiti u pravoj količini što ću kasnije objasniti. Neorganski sastojci u proizvodima za negu kože su sastojci koji su stvoreni sintetičkim načinom ili od mineralnih ulja. Iskreno, mineralna ulja su potencijalno opasna i to za sve tipove kože. Tipičan primer sastojka koji je organski jeste “organski silikon”. On se dobija od maslinovog ulja i ne šteti  vašoj koži ili kosi. Organski silikon ne samo da pomaže da koža bude lepša i svetlija, on daje i vlažnost i mekoću. Nasuprot tome, sintetički silikon ne dozvoljava vašoj koži ili kosi da diše i može uništiti njihovu strukturu ako se često koristi. Sintetički silikon se jako teško uklanja sa kože, a film koji on stvara može dovesti do razvoja bakterija, a često dovodi do iritacija ili osipa. Zato sam odlučila da koristim isključivo sastojke organskog porekla i zato moji klijenti uobičajeno govore da su sretni što im je koža “oživela”. Česte povratne informacije su da se kreme lako nanose, perfektno apsorbuju ili da je potrebna veoma mala količina. Kažu i da vole nežni miris mojih krema. Meni je to neka vrsta nagrade – ako uspevam da usrećim ljude. Najneobičniji feedback je bio ovakav:”Hvala za šampon, koristila sam ga mesecima i definitivno mislim da je divan, prestala sam da gubim kosu. Ali, neću ga preporučiti prijateljicama jer želim da budem najlepša među njima”!

Koji su to procesi koji imaju najviše uticaja na kožu?

Postoje dva najznačajnija faktora koja utiču na kožu: faktor stresa i faktor starenja. Stres faktor uništava proteine i hijaluroničnu kiselinu kože. Takođe, dosta zavisi i od spoljnih uzroka ili načina prehrane. To može biti i izloženost suvom vazduhu, količina toksina u vazduhu, hladnoća, prašina, nedostatak vitamina ili mikroelementa kao i loša ishrana. Da bi eliminisali posledice faktora stresa, dovoljno je da koristite visokokvalitetne hranljive i hidratantne kreme. Mislim da bi svaka dama morala početi sa njihovim korišćenjem još u doba adolescencije. Dobra krema za negu kože može skoro u potpunosti eliminisati efekte stresa na koži. Kad govorim o “dobroj kremi” mislim na organske kozmetičke proizvode sa značajnim (vrednim) procentom sastojaka. U isto vreme, većina proizvoda na masovnom tržištu sadrži u sebi samo marketinški procenat vrednih sastojaka, i to samo da bi bili na spisku.

Faktor starenja predstavlja hemijski nepravilne procese unutar kože. To znači ubrzano menjanje količine enzima, sinteza i prekidanje proteina. Starenje vodi akumulaciji oštećenja na ćelijskom i molekularnom nivou. Bore, opuštena koža, žućkaste tačke su primeri procesa starenja.

Koji je glavni zadatak anti-age kozmetike i kakve rezultate možemo da očekujemo?

 

Zadatak anti age kozmetike je da uspori prirodni proces starenja što je više moguće. Ovo je zaista realno i ne mora da vas košta bogatstvo. Zahvaljujući biotehnologiji u kozmetičkoj industriji, nove komponente se mogu ubaciti u losione kako bi odgovorili na sve potrebe. Na primer, ako verujete da kolagen ili elastin, koji su dodati u kremu mogu uticati na stanje vaše kože, tada grešite. Molekul kolagena ili elastina je prevelik i zato nije u stanju da prodre u dublje slojeve kože. Krema ostaje na površini kože i jedino što čini jeste da koža izgleda kao da je zategnuta. Pitate se šta da radite sa kolagenom i elastinom? U losionima i kremama možemo koristiti biotehnološki sastojak (specijalni peptid “matrikin”) koji je sposoban da prodre dublje u kožu i da pošalje specijalni signal:” Hej, ponestalo nam je kolagena ovde! Vreme je da se proizvede prirodni!”. Zatim, prirodni proces sinteze sopstvenog kolagena počinje. Ovo bi bio primer istinskog anti-age uticaja. Neophodno je kontrolisati količine enzima koji koriste oštećene strukture. Zahvaljujući biotehnologiji sada je dostupan. Korišćenjem anti– age  kozmetike možete očekivati značajne i vidljive promene kože (fine bore nestaju, dublje bore se mogu smanjiti) i generalno, podmlađeni izgled.

Vaši proizvodi su dugi niz godina temeljno testirani na vašim prijateljima, ali da li se i kako ih i drugi mogu nabaviti?

 

Da, sad prodajem svoje proizvode putem naloga na Instagramu@botanistika, mada većina kupaca i dalje naručuje telefonom, Od skoro imam i svoj shop na Facebook nalogu gde se mogu detaljnije videti mnoge korisne informacije kao i cene. Takođe, proizvodi se mogu isporučiti i u Srbiju (provereno). U planu je i da proizvode pustim u klasične drogerije ali, potrebno mi je mnogo više vremena da bih to pokrenula.

Shodno potrebama mojih klijenata, mogu formulisati i napraviti sledeće proizvode za negu kože i kose:

  • Anti-age faktor (za dame preko 40): anti-age serum # 03 i anti-age kremu za lice # 03
  • Stres faktor (za dame ispod 40) kremu za lice # 05, hidratantni serum # 02 i tonik za kožu # 01
  • Nega kose: tvrdi šamponi za masnu kosu/ šamponi za muškarce/ 2-u-1 sa efektom regeneratora
  • Velika ponuda sapuna od prirodnih(organskih) sastojaka (ovo je za čisto zadovoljstvo): koristim različite formule.

Voleli bismo da saznamo više o tome- koju su vaši omiljeni proizvodi, na primer taj fabulozni kapućino sapun, nalik nekoj torti…

 

Ako me pitate za moju istinsku strast, rado pominjem moju veliku ponudu prirodnih sapuna. Stvarno to volim i mogu kreirati bilo koju vrstu sapuna. A šta ću da napravim i kako ću da ih ukrasim zavisi od moje inspiracije ili raspoloženja. Obožavam sapun sa kafom i sa voćem. Nekog jutra mogu da napravim (na ruskom jeziku kažemo “da skuvamo sapun”) kapućino sapun i da uživam u njemu u tom jednom danu. Ili, mogu se odlučiti za banana sapun – to uradim tako što izgnječim bananu. Ponekad pravim sapun koji liči na fotku iz knjige koju tada čitam. U stvari, želim reći da mogu da kreiram sapun od većine proizvoda prirode poput meda, specifičnih biljaka, voćnog soka, čajne infuzije ili čak od prave čokolade (taj je moj omiljeni).

 

Kad sam počela da pravim sapune, imala sam inspiraciju da pravim što lepše sapune, to je bila kao neka umetnost za mene. Ali, ispostavilo se da prirodno rađeni sapuni rade isto što rade i organski proizvodi za negu kože. Vidljiv je značajni uticaj na vašu kožu pošto se prestane sa upotrebom industrijskog sapuna. Kad kreiram neki sapun, stvaram formulu koja sadrži više ulja tako da moj sapun nežno čisti kožu, ali, znam kako da kontrolišem kvalitet kremoznosti, penušavosti, čišćenja ili regenerisanja.

Na primer, ako je vaša koža suva, vama je potreban sapun sa nižim kvalitetom čišćenja ali sa visokim kvalitetom regeneratora i kremoznosti. Možda više volite sapune koji daju puno pene – postoji način i za to i zavisi od ulja koje koristim u receptu. Jedna od mnogih tajni tih mehurića je da se koristi ricinusovo ulje, ali ne više od 5-8%. Kad kreiram ovaj sapun koristim, ne samo kakao puter, već mnogo prave kakao mase (i ona miriše tako dobro).

Nekoliko istinitih podataka o losionima i kremama koj se prodaju na masovnom tržištu:

 

U proseku, svaki krem za masovno tržište sastoji se od vode i nekih emulzifikatora (što je skoro 98% svih sastojaka), a koji bi trebalo da postignu efekat kremoznosti na koži. Tako da, dok nanosite kremu, imate prijatan osećaj i skoro ništa više. Konzervansi su sledeći sastojak i njih ima oko 1%. I obično ih ima nekoliko. Oni su prilično teški i grubi prema vašoj koži zato što moraju da sačuvaju kreme i losion dve do tri godine u prodavnicama. Oni su tu kako bi ubili sve bakterije ali, u stvari, oni ubijaju bakterijsku floru vaše kože – što dovodi do oštećenja. I da završim sa sastojcima, u kremama je samo 1% ostavljeno za aktivne agente ili ulja, nedovoljno da bi se popravilo stanje kože. Štaviše, postoji specijalna terminologija aktivnih sastojaka:

  1. marektinška doza (cilj je da se sastojak samo nađe na listi&bez efekta)
  2. terapijska doza (trebalo bi da daje dobar rezultat na koži)
  3. lekovita doza (lečenje problematične kože)

Drugi razlog zašto ne bih preporučila redovnu upotrebu brendiranih proizvoda za masovno tržište je taj što i kad ste spremni da platite skupu kremu definitivno ćete kupiti premalo aktivnih agensa, kupićete konzervanse koji oštećuju kožu i previše jeftinih i beskorisnih emulzifikatora.

I da ne zaboravim miris. Ako ste ubeđeni da oni koriste miris zbog vašeg zadovoljstva, vi apsolutno grešite. Mirisi koji se koriste su tu da bi “prekrili” neprijatan miris jeftinih emulzifikatora ili jakog konzervansa. Iskreno govoreći, većina sintetičkih zaista smrdi. Kao što sam pomenula, koristim samo organske sastojke bez mineralnih ulja, parabena i formaldehida. Konzervansi koje koristim imaju Cosmos i Ecosert sertifikate koji garantuju prirodno poreklo i ekološku čistoću. Ne zaboravite da je rok trajanja organskih krema oko šest do osam meseci, ali to je dovoljno vremena da se isprazni teglica do kraja.

Zašto izabrati proizvode organskog i prirodnog porekla?

Prema svežim istraživanjima, sve više ljudi odbija da kupuje proizvode za masovno tržište. I to rade sa namerom. Pogled na činjenice kaže da se (globalno) očekuje da će  tržište prirodnih i organskih proizvoda za ličnu negu vredeti 21 biliona $ do kraja 2024. godine. Prirodna i organska nega kože će sačinjavati 30.9% ukupnog segmenta do 2024. Prema nekim izveštajima (Beauty and Personal Care Global Trends 2018 Report), u Velikoj Britaniji, potrošači radije kupuju proizvode od prirodnih sastojaka, dok 57% žena u SAD takođe kupuju proizvode za negu kože od isključivo prirodnih sastojaka. Znači, potrošači drže do vrednosti koju proizvodi nude kao i do njihovog kvaliteta.

 

U današnje vreme, potrošači daju svoje poverenje manjim biznisima, više  nego velikim korporacijama i polako prestaju da kupuju od velikih brandova, radije kupujući prirodne, lokalne i organske proizvode. Po mom mišljenju, ovaj trend se razvija ne samo zbog nedostatka održive prakse, već zbog uverenja da su veliki brendovi i neetični. Hoću reći, masovno pravljeni proizvodi za negu kože sadrže zaista štetne sastojke ali, na žalost, sadrže i korisne sastojke i to samo u “marketing dozi” (ako i to). Ta doza neće dati nikakav rezultat na vašoj koži, tu je samo da bi bio na listi. To nije fer, zar ne?

Perfektno bi završili ovaj intervju ako bi mogli da nam otkrijete neku od vaših tajni. Možda bi to bila formula ili sastojak koji se “meša” u moj lični favorit, Anti-age serum? Zahvaljujem se unapred što ćete to podeliti sa nama.

 

Naravno, spremna sam da podelim jednu od mojih formula – vaš omiljeni “Anti-age serum # 03”. Dodajem 4% Bio organskog ulja (mas proizvodi ih uglavnom nemaju uopšte) i 7,5% aktivnog sastojka kao što su vitamini C i E, hijaluronsku kiselinu, grožđe+lavanda/lan+piskavica+magnolija+vinova loza+ekstrakti. To čini 11,5%  od sastojaka koji zaista rade posao za vašu kožu bez ikakvih tragova štetnih supstanci. Kad kupujete krem ili losion za negu kože tražite sledeće oznake “bez mineralnih ulja, parabena i formaldehida”. Takođe, izbegavajte sastojke sa oznakom “SLS, Sodium Lauryl Sulfate, Laureth Sulfate” u proizvodima za negu kose.

 

 

 

POVEZANI TEKSTOVI: