Želim sopstveno plutajuće ostrvo

Zaboravite na Maldive i plutajuće kućice, Manta Resort i ostrvo Pemba je poslednja želja koju treba tražiti pre odlaska u večna lovišta

 

Ove nove godine nije mi uspelo, Deda Mraz mi nije ispunio želju, možda zato što nisam intenzivno mislila na nju i dovoljno se fokusirala, ali sledeće… Imam 362 dana da jako želim i ubedim sve oko sebe uključujući i Dedicu da je to mesto na koje želim svim srcem da dođem, makar na nekoliko dana. Ne kažem i Maldivi su nešto posebno, pa i novi plutajući rizort u ne tako dalekom Dubaiju, ali – Pemba ostrvo, između Tanzanije i Zanzibara je mesto o kojem se mašta celog života.

Underwater Room je smeštena u kućici od 250 kvadrata koja ima tri nivoa

Zamislite samo scenu, ležite na tremu kućice usred tirkiznoplave vode, najkristalnije koju ste ikada videli i ne čujete ništa, čak ni svoje misli. Joga, meditacija, duboko disanje, opuštanje, ništa vam ne treba. Dovoljno je da ste tamo. Manta Resort osmišljeno je pre desetak godina, a projekat su realizovali Šveđani uz pomoć zanzibarske vlade. Underwater Room je smeštena u kućici od 250 kvadrata koja ima tri nivoa. Na prvom, u ravni sa vodom nalazi se prostana terasa, gde praktično se provodi najveći deo vremena, kao i veliki dnevni boravak. Na krovu, ovog rajskog zdanja, nalaze se udobne ležaljke koje vam omogućavaju da danju upijate B vitamin izlažući se sunčevim zracima, a noću imate direktan pogled na zvezde, Mlečni put i eventualno na neki svemirski brod ukoliko ste baš toliki srećnik. A zatim dolazi najbolji deo, spavaća soba na poslednjem nivou, zaronjena u dubinu mora.

 Ovo je posebna vrsta egzibicionizma gde je hobotnicama dozvoljeno da se priljube za staklo radi boljeg pogleda, a koralima da vas opkole

Ono što ovu sobu čini posebnom i nemerljivom sa svim najluksuznijim svetskim zdanjima jesu stakleni zidovi sa svih strana, što omogućava da posmatrate život oko sebe. U ovom slučaju vi ste živo biće u akvarijumu, a ribice i ostali stanovnici under the see, imaju tu mogućnost da pilje u vas i proučavaju vas koliko god žele. Jeste, ovo je posebna vrsta egzibicionizma gde je hobotnicama dozvoljeno da se priljube za staklo radi boljeg pogleda, a koralima da vas opkole. Verujem da prve noći neće niko oka sklopiti, vi posmatrajući sve nijanse modre i tamno sive boje noćne vode i svih njenih stanovnika, a oni s druge strane pokušavajući da vas dodirnu i izmere vašu temperaturu tela. Druge noći, verovatno ćete imati noćnu moru sanjajući ajkulu koja je uspela da razbije zidove i crvena će dominirati… A ako uspešno prođete fazu prilagođavanja, prepustite se čarima ronjenja. Ljubitelji ovog hobija kažu da su topla mora i njeni stanovnici vrh ovog sporta.

 

Ja bih se zadržala na površinskim aktivnostima koji su uključeni u ponudu- kajak, peraja i naočare sa disaljkom za gnjuranje. Prosto da se kasnije ne kajem da nisam probala. O izletima u obližnu prašumu i obilascima najbližih staništa istočne obale Crnog kontinenta ne bih unapred, jer mi je ideja da vam prenesem samo svoja lična iskustva i doživljaje svojih prijatelja. Za kraj, predlažem da pogledate promotivni video uz podatak da je najbolje vreme za posetu u ovom periodu, sve do kraja maja. O ceni ne bih. Prava sitnica. Nije fora da isprepadam na samom početku Deda Mraza i time potpuno eliminišem novu šansu sledeće godine. Znate ono, nada umire zadnja, kao i pazi šta želiš- možda ti se i ostvari.

 

 

POVEZANI TEKSTOVI: