Putevi kojima se lakše ide

Da li su aktuelne polemike na temu seksizam, rasizam, ejdžizam način da se prikrije suština istine

Medijska oluja se ne stišava, a posledice u vezi sa seksualnim skandalom u Holivudu i neopreznim nastupom  low-cost brenda H&M su nesagledive. Ko bi rekao da će pitanje seksizma i rasizma i u novom milenijumu pokrenuti talas nezadovoljstva? Posle reakcije holivudske verzije žena u crnom, koje su u fokus stavile velika filmska imena, loptica je prebačena u svet mode.

 

 

U prvom naletu, nastradali su najpoznatili fotografi- Bruce Weber i Mario Testino, izgubivši ugovore sa najjačim svetskim fashion i life style izdanjima, a zbog optužbi da su od 90-ih godina seksualno iskorišćavali desetine mladih modela. Ova istina je strašna, ali uz jednu važnu činjenicu, koju by the way, niko nije demantovao, da su za njhovo predatorsko ponašanje znali svi i očigledno niko nije reagovao skoro tri decenije. Ista je situacija i sa nekadašnim mladim glumicama, seksualnim žrtvama, koje su sačekale da najpre prošetaju crvenim tepihom, pa tek onda se pridruže inicijativi Time’s Up čiji je cilj da se ogoli seksualno uznemiravanje i polna nejednakost na poslu.

Kada  se starleti početnici pruži šansa da u gluvo doba noći čita scenario sa Weinsteinom uz čašu šampanjca, o čemu tada razmišlja? Karijeri, svetlima, dodeli Oskara ili porastu seksualnog uznemiravanja na globalnom nivou

A kada sam pomenula crveni tepih, da se zadržim na crvenoj boji. Da li ste zapazili podatak da se na dodeli  Golden Globe filmskih nagrada uz sve glumice u crnim haljinama pojavila i jedna u crvenoj? U pitanju je mlada glumica Blanca Blanco, za koju do tada mnogi nisu ni čuli. Nagađa se da nikako nije moglo da se desi da nije bila obaveštena o crnom dress codu te večeri. A šta je onda razlog da, suprotno očekivanjima, ponese boju ljubavi ? Možda je na taj način želela da iskaže svoje neslaganje sa javnim linčem bitnih muškaraca iz sveta filma, ili je verovatnije, da joj je marketinški instinkt nedvosmisleno govorio da je to neverovatna šansa, trenutak uzmi ili ostavi u kojem tako lako može da preko noći izađe iz anonimnosti.

 

E upravo to je epi centar priče- kada  se starleti početnici pruži šansa da u gluvo doba noći čita scenario sa Weinsteinom uz čašu šampanjca, o čemu tada razmišlja? Karijeri, svetlima, dodeli Oskara ili porastu seksualnog uznemiravanja na globalnom nivou. Kada se pruži šansa mladom modelu, da prošeta ispred objektiva maga Testina, čija nestašna ruka lako zaluta na nedozvoljeno mesto, da li on prekida snimanje i nedvosmisleno pokazuje stav da štipkanje nije nimalo dostojno čak ni toga da se nađe na naslovnoj strani najveće modne Biblije?

Volela bih da čujem i javno priznanje nekih glumica da su se svesno prepustile holivudskim rukama koje vrede milione i da im se to isplatilo, kao i da zbog toga nemaju teške psihičke posledice, niti noćne more

Nije mi namera da podržim francusku grupu 100 women na čelu sa Catherine Deneuve i ostarelom porno divom Brigitte Lahaie koje su se svesno našle na drugoj strani sa suprotnim konstatacijama, već  da pokrenem otvorenu priču o ovoj pojavi koja očigledno ima neograničen rok trajanja. Ne mislim da su grudi na izvolte i ultra kratki šorcevi dovoljan razlog za seksualno uznemiravanje, niti pokušaj tumačenja da neke žene uživaju u silovanju, ali volela bih da čujem i javno priznanje nekih glumica da su se svesno prepustile holivudskim rukama koje vrede milione i da im se to isplatilo, kao i da zbog toga nemaju teške psihičke posledice, niti noćne more, naprotiv. Reći NE nije nimalo laka stvar, pogotovo u trenucima kada se osetite kao podvojena ličnost. Imati jasno definisan stav takođe je nepreporučljiv, jer vas životne okolnosti često demantuju. Uostalom, ljudski je pogrešiti, ali i priznati. Hoćete još konkretnije – svako od nas ima svoju cenu, koja zavisi od hiljadu faktora. I tu bih završila, uz predviđanje da se medijska histerija ovog tipa može lako prebaciti na polje medija. I tu ima jako mnogo žrtava koje su, pretpostavljam, spremne javno da svedoče o mnogobrojnim iskorišćavanjima, posebno ako je njihov guru trenutno na sigurnom, nekoliko metara ispod zemlje.

Hajde sada malo o rasizmu koji je kulminirao nakon što se fotografija tamnoputog dečaka sa duksem sa natpisom Coolest Monkey in the Jungle pojavila na ekranu online prodavnice globalno obožavanog, svima dostupnog brenda H&M. Čekajte, da li i vi mislite da ideja da među gomilom bele dece izaberete dečaka sa drugačijom bojom kože i navučete mu pomenuti duks neće dovesti do upada u prodavnice, uništavanje stvari i poziv na bojkot kupovine? Da li je moguće da neki cool dizajner, pa zatim stilista, nije mogao da pretpostavi da bi možda tim činom mogao da uruši trud hiljade marketinških i advertajzing magova i postane odgovoran za ogromne finansijske gubitke? Ko je krivac ovog modnog fijaska verovatno se nikada neće ni saznati, kao što je izvesno da će neko morati da preuzme odgovornost za konkretno ludilo mozga.

Pitam se šta je bilo u glavi majke koja je dovela dečaka da mu obuku zeleni duks sa porukom “najkul majmun u džungli”

Ovaj slučaj me je podsetio na ozbiljan gaf modnog dizajnera  Johna Galliana koji je zbog neopreznog dobacivanja ljudima za susednim stolom pariskog restorana bio optužen za antisemitizam i duže vreme bio potpuno izopšten iz modne javnosti. Osim što je izgubio mesto kreativnog direktora modne kuće Dior, zatvorene su mu mnoge radnje u metropolama, i time je doveden na ivicu egzistenicije. Nikada neću zaboraviti scenu kada sam baš u tom periodu ugledala Galliano izlog na potpuno neočekivanom mestu, u italijanskom autletu Palmanova. Tih godina mogli ste da šopingujete neverovatne komade sa potpisom Galliana po bezobrazno niskim cenama. Tad i verovatno nikada više. Znate ono, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Ali da se vratim novom slučaju koji je ponovo produbio provaliju između belih i crnih. Pitam se šta je bilo u glavi majke koja je dovela dečaka da mu obuku zeleni duks sa porukom “najkul majmun u džungli”? Kako njoj nije zasmetao ovaj čin? Oprostite, možda ipak nije bila ona (krećem od sebe i svog pravila da o svemu budem lično informisana kada su deca u pitanju) ko god to bio, a sigurna sam da je postojao precizan ugovor koji je morao da štiti obe strane od različitih zloupotreba. Ako je dete maloletno, što očigledno jeste, ko snosi odgovornost za ovakva dešavanja? U svakom slučaju, zbog nečijeg propusta, došlo je do nesagledivih posledica, gde izvinjenje nije dovoljno. Kako će se iskupiti i vratiti kupce koje su povredili, verovatno ćemo videti narednih dana.

I tu nije kraj za fenomene koji u korenu reči imaju ono preteće … izam. Još jedan, koji postaje sve bliži kako izlazite iz privilegovane mladalačke zone (definisane krajnje surovim zakonima modnih, bjuti, marketinškig, finansijskih i još mnogih drugih  industrija ) jeste ejdžizam. Problem ženskih godina najizraženiji je na javnoj sceni, a zloupotreba je sve više, kako u tom pomenutom holivudskom svetu tako i u svakodnevnom balkanskom životu. Tek da vas zaintrigiram, da li ste primetili da su recimo političari, ili menadžeri starosti 50 plus kao odstojalo vino, što stariji to cenjeniji. To iskustvo, autoritet, obrazovanje, poluvekovna tradicija, spremnost da se asimiluju sa milenijašicama… S druge strane matore drtine njihovih godina koje je pregazilo vreme, bezobzirne kuguarke koje iz mraka napadaju nezaštićene naivne mužjake…O svemu tome nekom drugom prilikom, kada se strasti smire, uz stručne opaske i nemaliciozne zaključke.

 

 

 

 

 

POVEZANI TEKSTOVI: