Smemo li da priznamo – koliko nas je zlostavljalo do sada?

Slučajni prolaznik ili dobroznan seksualni manipulator, fizički tragovi ili emotivne boli? Čija zlostavljanja ostavljaju dublje tragove

Hajde da otvoreno pričamo o ozbiljnom problemu koju mediji poslednjih meseci nazivaju“ slučaj profesora Mike“ i frapantnim brojem devojaka koje su prošle kroz njegove ruke i emotivne manipulacije. Gotovo da se više ni ne iznenadimo kada se u javnosti pojave podaci da se, recimo, u Francuskoj, svaka deseta porodica suočava sa seksualnim incestnim zlostavljanjem, kao i da se 60 devojaka iz Hrvatske, posle ove medijske bure, ohrabrilo da prijavi različite oblike seksualnog maltretiranja koja su se dešavala na njihovim matičnim fakultetima. Prava istina jeste da se o ovome ćutalo i to ne godinama, nego decenijama. Kada bi mame svih ovih devojaka bile iskrene i hrabre, priznale bi da su tokom svog polnog sazrevanja, makar jednom , imale sličan događaj koje nikada nikome nisu priznale iz straha da se ne sazna, zbog patrijarhalne sredine, strogih roditelja, stida pred sobom.

Scena kao iz trećerazrednog filma- ona petnaestogodišnjakinja sa sladoledom u ruci, oni slučajni srednjovečni prolaznici koji dobacuju – ti ga ližeš, on se topi

 

 

Kada bi malo osvežile pamćenje setile bi se čudnog zakrvavljenog pogleda strogog nastavnika matematike u osmom razredu kojeg su se svi bojali, kako tupo pilji u deo haljine od viskoze gde su se stidljivo probijale napupele bradavice; ili možda scene poput onih iz jeftinih trećerazrednih filmova gde, dok ona, petnaestogodišnjakinja liže sladoled, promiču joj u susret, na beogradskom trotoaru, dvojica srednjovečnih uglađenih šmekera  i dobacuju: “Ti ga ližeš, a on se topi”… Ili situacije kada ju je prilikom povratka kući iz noćnog izlaska  jezivi tip naterao  da dođe do školskog dvorišta i samo zahvaljujući nekim višim silama i činjenici da mu se ponos zgrčio u gaćama, ostala netaknuta; ili možda da prizove sećanju situaciju u kojoj je naivno prihvatila ponudu da proba farmerke u zabačenom hodniku iza komisiona, a zatim i scenu kako mu cure bale, a ona trči koliko je noge nose. Hoćemo dalje? Znate ono usmereno obrazovanje, novinarski smer i praksa u poznatim medijima sa eminentnim urednicima sedih glava. Devojčurci sedamnaest godina, a oni u pedesetim, što bi neki moji drugari u lepim godinama rekli ”piletina koja se lepi za prste.” Bilo bi tu puno detalja, kojih se mnoge njihove kolege i danas sećaju i prepričavaju po klubovima medijskih kuća.

 

Šta više boli- seksualne zloupotrebe nepoznatih ili emotivne manipulacije starih znanaca

 

Sigurna sam da ste i vi imale makar jednog profesora na fakultetu koji je slovio za autoritet, sa strogim pogledom i prosedom bradom, za koga se znalo da priželjkuje na ispitu, crnu usku suknju i što tanje čarape u štiklama, ali nikako očigledno, da bode oči i drugim slučajnim prolaznicima, ili ne daj bože kolegama, pa da se provali. Drage moje, to je surova istina, o kojoj se sve vreme ćutalo. Razmišljajući o svemu tome, samo sam u dilemi šta je više bolelo- seksualne zloupotrebe nepoznatih ljudi ili one, dobro znanih  koje su filovane emotivnim manipulacijama da bi na kraju ispalo da je ona sve to ustvari želela i dobrovoljno ušla u neku priču koja je ostavila duboke rane, a u kojoj su, gle čuda, pre i posle nje bile i mnoge njene vršnjakinje, koleginice, rođake.

Devojke u dvadesetim očarane su pažnjom, šarmom, intelektom, slatkim laskanjima… svemu onim čemu njihovi vršnjaci nisu vični. I one hipnotisane ulaze u neke nedefinisane relacije, kojih se stide pred svojim tatama, njihovim ispisnicima, krijući posledice svega toga. I pored ožiljaka na srcu i telu često se ti silovatelji pretvaraju u ljubav njihovog života, sve dok jednog dana ne shvate – bila sam izmanipulisana ispletenom mrežom opčinjenosti pametnog, uspešnog, poznatog u važnim javnim krugovima, jakog muškarca koji se hranio sokovima mladosti. Zato se prepušta i krije.

Ipak, nemojmo uopštavati ovaj slučaj. Postoje i drugi porivi ovih neprirodnih spojeva – želja za novcem, brzim uspehom, napredovanjem u karijeri. Iako bi se danas mnoge manipulatorke svrstale u #metoo fenomen, istina je jedna. Prividno lakši način da se dođe do željenog cilja, ne može se podvesti pod seksualnu zloupotrebu čija je posledica gorak ukus koji kao duh lebdi do kraja života. Pogledajmo se u oči i hrabro svrstajmo, svaka na svoju stranu.

POVEZANI TEKSTOVI: