Robot kao petogodišnji pacijent

Nestašan je kao Denis napast, kod doktora vrišti, trese glavom i zove mamu. Ipak, on je robot po imenu Hal i služi da budući pedijatri vežbaju na njemu

 

On se zove Hal, star je pet godina i ima sve osobine Denisa napasti – vrišti, trese glavom i lije prave suze. I ništa to ne bi bilo čudno da nije reč o robotu, novom tehničkom čudu namenjenom medicinskoj struci. Priznajte da se i vi nakostrešite kada shvatite da će vašeg mališana, koga ste doveli kod lekara, pregledati student medicine, na praksi. E, da se to ne bi ubuduće dešavalo, Gaumard Scienticfic, kompanija koja se od četrdesetih godina prošlog veka bavi kreiranjem simulatora bolesnika za nastavne svrhe, konstruisala je malog robota pacijenta na kome treba da vežbaju budući pedijatri.

 

 

Preciznom tehnikom omogućeno je da ima puls, kao i da mu cirkuliše krv u telu

A da bi bio što autentičniji pravom petogodišnjaku, Hal diše, kada mu se bocne prst izlazi kap krvi, a kada je jako uplašen doziva mamu. Da bi delovao što životnije, dobio je glas svog realnog vršnjaka i izgovara reči i fraze adekvatne tom uzrastu. Preciznom tehnikom omogućeno je da ima puls, kao i da mu cirkuliše krv u telu. Ukoliko je potrebno pregledati njegove oči, on je u stanju da prati svetlo, a u ozbiljnim slučajevima simulacija nekih bolesti njegov jezik je izbačen i mlitav. Osim za rutinske preglede, budući doktori na njemu mogu da izvode i ozbiljnije hirurške intervencije, kao što su recimo otvaranje disajnih puteva kako bi telu bio omogućen dotok vazduha, a takođe može biti priključen na EKG kako bi bilo pregledano njegovo srce

 

 

Osim fizioloških potreba, kao što je uriniranje, Halu može i da stane srce i izgubi svest. Pored svih fizičkih reakcija interesanto je da on pokazuje i svoje najdublje emocije kao što su stres, uzbuđenje i oblik histerije svojstven ovom uzrastu. Jedina mana ovog čuda od robota jeste ta što košta 48 hiljada dolara, a takođe nije usamljen, jer pre njega ova kompanija je osmislila roboticu Victoriu koja ima ulogu trudne mame koja treba da se porodi, kao novorođenče Super Tory, na kome pedijatri otkrivaju i leče bolesti tipične za tek rođene bebe.

 

 

Pored svih fizičkih reakcija Hal pokazuje i svoje najdublje emocije kao što su stres i uzbuđenje

Za sada nije poznato koliko je dečijih klinika u svetu, odnosno medicinskih fakulteta,  naručilo Hala, ali definitivno ovu ideju podržaće roditelji širom sveta. Hal je dovoljno razmažen da pripremi buduće pedijatre na ogromno strpljenje. Ono što takođe nije precizirano, šta se dešava kada neko od mladih lekara ”ubije” malenog pacijenta- koliko košta njegov remont, odnosno šta se u tom slučaju događa sa budućim pedijatrom.

 

 

 

 

POVEZANI TEKSTOVI: