Tesla 3 na testu XX Zone!

 

Mišljenja i emocije prema jednom od najpoznatijih svetskih automobila su sasvim različite, pogotovo kada čitate kritike i gledate ga na malim ekranima. A šta osetite kada provozate Teslu 3? Probali smo

Testirala i pisala: GBK

Foto: GBK i Izi

Član sam staromodne grupe zaljubljenika u automobile. Volim robustan zvuk iz cevi kao odgovor na stisak pedale, volim snagu ubrzanja koja lepi za sedište, volim leptiriće u stomaku, volim vožnju jer ona daje osećaj neke slobode, volim sama da upravljam i  kontrolišem snagu motora. Ponešto sam i znala da odradim oko mehanike sve dok masovno zatrpavanje automobila elektronikom tome nije stalo na kraj. Mnogo je prošlo godina u pripremi raznih putovanja, čitanju mapa i oslanjanja na sopstvenu inteligenciju i intuiciju. Čak i nadmudrivanje sa putokazima koji iznenada nestaju, pogrešno pokazuju ili ih jednostavno nema sada postaje simpatično. Street view mi je služio da vizuelno odredim kod kog čempresa da skrenem u vinariju ili uđem direktno u muzej. Ali, onda se navigacija grubo umešala u moje vozačko rasudjivanje pa se redovno svadjamo i na prvom levo, drugom desno i na nastavite pravo. Kombinacija koju navigacija učita po „mojim“ parametrima često  vodi neplaniranim posetama slepim ulicama ili šumama i gorama. Benzin i dizel postaju nepoželjni u ovom novom dobu pred nama. Počinjem oprezno da gledam ka preskupim električnim automobilima koji me lišavaju svega u čemu sam do sada, kao vozač, uživala. Ali, izgleda da  ih moraš  bolje upoznati da bi shvatio šta možeš da im oprostiš, a šta ne.

Ovakav dugogodišnji vozački pedigre stoji iza ideje da ubedim prijatelja Izija, ponosnog vlasnika Tesle 3, da mi pokaže šta je to što T automobil čini čudom. To je trebalo da dovede do toga da i sama sednem za volan Tesle, poznatijeg kao – software na točkovima. Tihi, ali konstantni pritisak me je doveo do željenog sedišta, ali da moj prijatelj nije imao poverenja u mene, ja ne bih sada delila svoje utiske.

Tesla je prvi pametni automobil koji ima sopstvenu originalnu platformu, nije nastao poput nekih drugih modela automobila koji su umesto pogona na fosilna goriva dobili električni pogon. Ovo nisam smela da izostavim jer znam da su mišljenja o Tesli skoro dijametralno suprotna, obožavan ili odbacivan.

„Moj“ Tesla je beo, krov panoramski, a eksterni dizajn moderan i jednostavan. Radijus okretanja mu je oko 11,5m što je odlično za automobil od 4,7 m dužine u poređenju sa onim manjih dimenzija. Moje istinsko divljenje su izazvala čak dva gepeka, zadnji od 540 l i prednji od 65l. Čim sam prilagodila položaj sedišta, mozak automobila je uočio da je seo novi vozač i odmah je pitao da li da promeni postojeći profil! Grmph. Prvo se navikavam na praznu tablu ispred sebe, bez ikakvih pokazivača i merača, tu je samo volan, prazni prostor i naravno bog otac monitor (infotainment). Krećeš nečujno i polagano dok ne osetiš šta će stisak na pedalu da proizvede. Naravno, menjač je automatski jer se podrazumeva da se vozač time ne bavi. Ali, Tesla električni motor nema klasične brzine, postoji samo jedna i prekidač za kretanje napred i nazad. To je poen za Teslu – smanjena mogućnost kvarova, plus, lakše održavanje. U tri sekunde je sve jasno i vožnja počinje.

Tesla kojeg ću ja kao  „testirati“ je model 3, Dual motors sa ukupno 500 konja. Dva motora su nejednake snage (pojma nemam zašto) jedan je od 200, a drugi od 300 konja. Svaki od njih ima samo jedan pokretan deo koji zaista smanjuje potrebu održavanja. Tesla ubrzava tiho i moćno i snažnije lepi za sedište nego kad uzlećete avionom. Ne znam koja je sila potiska, ali Tesla 3 treba samo 3,1 sekundi do brzine od 100 km/h i stvara one leptiriće u stomaku. Nisam se usuđivala da divljam tuđom skupocenom jurilicom, ali priznajem da je osećaj i više nego odličan. Pravim se da mi ne nedostaje zvuk motora koji bi pratio ovakvu vožnju.

Sledeće Teslino  iznenađenje je bilo silno kočenje „motorom“: čim popustiš papučicu gasa Tesla počinje tako snažno kočenje da ti se telo povija napred. Programiran je tako da nikada neće udariti automobil ispred sebe jer ga „vidi“, a svu energiju koju tako dobije sposoban je da akumulira u svoje baterije. Dok smo to vežbali uspela sam da uhvatim ukočen pogled čoveka u retrovizoru koji je gledao kako Tesla juri ka njegovom gepeku i onda staje. Zločesto je, priznajem, ali je makar safe! Safe je i kad vidi pešake i koči, ali me to nije privlačilo da testiram.

Potpuno autonomna vožnja još nije zaživela, osim valjda u SAD, odakle su stizale i neke apsurdne storije. Najbolja je ona kad se Tesla automobil samostalno odvezao, sve sa vozačem, u najbližu policijsku stanicu zato što je vlasnik prekoračio dozvoljenu brzinu. Ovde bi pravo pitanje bilo je ko je kome vlasnik i ko se ovde baš osamostalio? Model koji vozim je sposoban da vozi samostalno, ali nikad do kraja. Kad se uključi ta opcija, vozač više mora da gleda u monitor nego ispred sebe. Monitor pokazuje realno postavljeni automobil u odnosu na put dok Tesla snima, čita, uči i vozi, ali u nekom momentu će mu zatrebati pomoć vozača. Tada se na monitoru  pojavljuju plave trake oko vozila i morate brzim i  blagim dodirom volana izvršiti korekciju kretanja. Meni se par puta učinilo da neće sam izaći iz krivine i da je kameni zid bliži nego što bi trebalo, pa sam okrenula volan „kao i uvek“ što je momenat kad on poništava opciju i vama prepušta potpuno upravljanje. Sve u svemu, meni je to dosta tricky, jer ako se već Tesla „meša“ u vožnju, kako bi zamenio nesavršenu mene, zašto onda ja, „nesavršena“, moram da kontrolišem i njega i sebe? Verujem da bi mi posle mesec dana našli zajednički jezik, ali recimo da je ovo pitanje bilo retoričke prirode.

Baterija ovog automobila ima oko 75kwh. Tesla ima sopstveni lanac od oko 30000 punjača po svetu, tzv superchargera gde se brzom brzinom auto može puniti do 80% za oko 30 minuta. Na super brzim punjačima se ne isplati puniti do 100% baterije jer za punjenje tih poslednjih 20% treba čekati još pola sata. Do skora su samo vozači Tesle mogli da ih koriste, a sada će se omogućiti punjenje i drugim automobilima, što izaziva podozrenje vlasnika Tesle kojima se ne sviđa gubitak te jedinstvene prednosti. Formula punjena je jednostavna, što je instalirani punjač jači, brže će se napuniti Tesline litijum jonske baterije i brže ćete nastaviti putovanje. Range kretanja zavisi od načina vožnje, to bi značilo oko 600 km po gradu i oko 400 km na autoputu.

Pored znatnih ušteda u troškovima ekspolatacije u odnosu na benzince i dizelaše, moj prijatelj je dalekovidno postavio solarne kolektore na krov kuće i instalirao kućni trofazni punjač za automobil koji koristi za punjene preko noći. Jeste to bila velika ulazna investicija, ali se u korišćenju itekako isplati, pogotovo ako živite tako da imate potrebu za velikim brojem kilometara. Na pitanje koliki je životni vek baterije, odgovor je da se još ne zna!

Srce automobila se pokazuje na touch monitoru od 15 inča odakle se precizno upravlja svim funkcijama. Kompjuter kalkuliše  najefikasniju putanju do destinacije koju ste ukucali. Čak uzima u obzir i uzbrdice i nizbrdice, a prikazaće vam mesta sa slobodnim punjačima, vreme zadržavanja i koliko imate još „snage“ da do njih dođete. Svoju IT superiornost pokazuje tako što za njegov servis nema potrebe za odlazak u autoradionicu jer je programiran za svoje servisiranje. Tada je potrebno da određeno vreme provede u nirvani dok Tesla centrala ne sprovede servisni update i to je sve, servis je gotov. Ako uporedim sa servisima benzinaca, ovo iskustvo je kao san. Ali, ako niste ljubitelj suživota sa internetom 24/7 u svakom segmentu vašeg života onda nekom može delovati malo spooky. Kao kad otvorite laptop gde vas sačeka poruka da je Windows upravo bio sam u vašoj kući i radio šta je hteo iako ste, recimo, ukucali sledeći update tek za deset dana!

Tesla je povezan na interent non stop, odosno povezan je preko satelita i u svakom momentu se zna gde se kreće, kako diše i šta misli. Svoj status možete proveravati na svom Tesla nalogu preko svoje imejl adrese. Aplikacijom možete i naručiti i uplatiti upgrade raznovrsnih performansi i opcija. Tesla može i da nešto ukine od postojećih opcija. Recimo AM i FM  radio više neće moći da se slušaju jer novi infotainment više nije kompatibilan sa postojećim radio tjunerom. Imaćete striming i internet radio na raspolaganju, ali ako ste baš željni klasičnog FM radija, možete doplatiti tako što će vam se omogućiti instalacija radio tjunera i antene! Dam, pa ti uzmem, pa mi plati da ti vratim. „Moj“ Tesla je imao paket s Netflixom i Youtubom i sa jos par zanimljivh opcija zaista jeste zabavni centar. Valjda da bi se skratilo vreme čekanja dok ga punite nekim superchargerom imate filmove, serije, muziku, plus video igrice, kao kod kuće. Igrali smo neku dečiju igricu sa automobilima i koristili pravi volan za igranje. Fora je da se točkovi Tesle zaista okreću u mestu, onako kako vi vozite igrajući se.

Postoji još jedna duboko promišljena opcija, meni je teški kič, ali zabavljamo se, jel tako? Monitor će vam verno prikazati kako lagano gore cepanice drva u kaminu, a na to možete dodati zanosnu džez melodiju sa čežnjivim zvukom saksofona… romantici tu nije kraj jer, verovali ili ne, možete dodati i pravu toplotu kao iz kamina, koja će vam direknto udariti u lice iz nekog otvora. Ponekad Tesla ponudi i neki update poklon vlasnicima, a jedan od zabavnijih koji sam videla je bio valjda za Božić. Auto se razveselio pa je sam podizao i spuštao prozore i otvarao gepek uz lajt šou svetlima dok se neka super muzika pojačavala. Svetla projektuju čuveni logo Tesle ako ih uperite u ravnu površinu. Nema sumnje da je pun zabave i zato jako privlačan i sredovečnoj odrasloj deci.

Tesla nikad ne spava, njegove kamere non stop snimaju i kad je u vožnji i kad je parkiran. Opremljen je kamerama na bočnim stubovima, iznad žmigavaca, na prednjoj i zadnjoj strani. Vlasnici se ponekad dobro zabave dok  gledaju snimljene „kadrove“, vide kako ljudi vire kroz prozore, zagledaju sa svih strana, slikaju se pored i sve u neznanju da su snimljeni. Mi smo zato jedne noći familijarno otišli ispred kamera i odigrali par plesova samo za Tesline oči. Priča se da nismo bili tako loši. Uživajte u svom lepom Tesli i Jurju i puno hvala Petra, Izi, Zala i Ada!

Dakle, ovaj ljubitelj dosadašnjih automobila i načina vožnje mora da prizna da je bilo uzbudljivo i zabavno ovo novo iskustvo „testiranja“. Na kraju dana, ipak mislim da jeste racionalno voziti ovakve automobile. Od sigurnosti, prostranosti, jednostavnog održavanja i efikasnosti do ekološke dobrobiti koju donosi mali CO2 otisak, sve je na strani Tesle i njegove „pameti“. Ipak, cena, potpuni napad na dosadašnji koncept privatnosti i posledice proizvodnje baterija stoje na negativnoj strani. Ono što je potrebno jeste vreme u kome ćemo  se naviknuti na revolucionarnu promenu „transporta“, koju nam obećavaju svetski moćnici. Promena će sigurno  biti, slagali se sa njima ili ne. Nismo sigurni ni kada će se one odigrati, što zbog visoke cene ovakvih automobila, što zbog problema sa energijom, sa resursima za proizvodnju i skladištenjem potrošenih baterija.

Ali, sateliti su već u orbiti, a kao i sve ostalo što je važno, ljudski rod će rešavati u hodu.

 

 

 

POVEZANI TEKSTOVI: