Gospođo, imate li dozvolu za ovakav kabrio?

 

Šta se dešava kada na tehnički pregled, žena uveze machinu koja samo izgleda kao milion dolara

 

Tekst: Tijana Vladisavljević

 

Žene i automobili- kakva intrigantna oblast! Večita tema koja se uglavnom vrti oko nekoliko premisa- ko je pažljiviji, a ko bahatiji; čemu služi retrovizor, a čemu žmigavac; ko više psuje za volanom, a kome je srednji prst omiljeno sredstvo komunikacije. I taman kada pomislite da ste već sve čuli, i da nema mesta iznenađenjima, kada eto lično sam na ovu temu doživela premijeru. Ovoga puta na jednom neobičnom mestu, tehničkom pregledu.

 

Pixabay

 

Otkako je ovaj čin postao kosmički prasak na putu ka registraciji, njihovi alfa mužjaci iznenada su dobili neverovatnu važnost, a veličina ega odjednom je postala nesrazmerna rupama u kome se obavlja ista. Ustvari što crnja rupa, to veći narciso prasak. Dakle, nedavno sam krenula sa svojim alfa mužjakom da registrujem auto, dedino nasleđe, youngtimer zvučnog brenda, koji ledi krv u žilama, što ljubiteljima nemačkih konja koji ih sanjaju od perioda noše, a još više sponzorušama, vlasnicama silikonskih nanosa kada shvate da crno platno nije cirada za zaštitu od kojekakvog smeća, već kabrio komad. Dakle dovezli ovog lepotana, čiji je prosek godina srazmeran srpskim aktuelnim automobilima ušlim duboko u drugu deceniju, ali pošto je mažen i pažen u tamo jednoj dalekoj zemlji gde postoji red i disciplina ničim izazvana, tamo gde se uredno i temeljno radi svaki servis i isto tako zapisuje i unosi u računar, on je ostavio utisak kao machina od milion dolara. Kako ga navodimo na rupu usred rupe, tako se važnim pregledačima šire oči, a grlo suši.

 

Pixabay

 

Da, imam dozvolu i ovaj auto će se voditi na moje ime i da ja sam ponosna brodovlasnica ove crne ladje i voziću ga sa krovom i bez njega

Tišina vlada, svi ostali nemi. Pružamo papire, i tek što izlazimo ispred, da slučajno ne uđemo u kadar, evo jednog od njih s pitanjem: ” Auto treba da glasi na Vaše ime?!” Hm, da, ostavila sam važeći ID. ”Da li imate vozačku dozvolu?” Ja u zbunu, taman se hvatam za deseti po redu neophodni dokument, kada moj partner nonšalatno dobacuje da nema potrebe, jer se po svim važećim zakonima, dopunama i amandmanima, auto može registrovati, čak i ako nemaš dozvolu. Pa dobro, možda je stariji gospodin tek ušao u ovaj kosmički važan posao, pa neće da pogreši… i taman da zakoračim dalje, kad neko opet kuc-kuc po leđima s istim pitanjem. Da, imam dozvolu i ovaj auto će se voditi na moje ime i da ja sam ponosna brodovlasnica ove crne ladje i voziću ga sa krovom i bez njega. I tako nenadano dođosmo na novu temu o automobilima i muško ženskim odnosima – da li žene imaju pravo da voze sve auto brendove, iako ne ostavljaju utisak napucane starlete, miljenice tate tajkuna, niti ulaze u opseg godina mlađeg youngtimera.

 

Gospodine, ali da vam objasnim ovaj napucani pastuv, jeftiniji je od novog fićice

Ček, ček tek mi je tada bljesnulo, da li to oni misle da sam ja samo ko bajagi vozačica, plaćenica da baja ( u ovom slučaju moj zakoniti žmu) registruje ovog pastuva i iz ko zna kojih razloga zamaskira tragove vlasnika vozila registarskih tablica… Zemljo Srbijo! Gospodine, ali da vam objasnim ovaj napucani pastuv, jeftiniji je od novog fićice, tri puta manje košta od A1, takođe i ako se uporedi… ali čemu. Zašto se ja to pravdam? Žena vozač kroz mušku lupu! I dok se spiralnim zarđalim stepenicama penjemo na sprat koji dizajnerskim rešenjem podseća na pušački deo kućice za golubove, naša poznanica vrcavo dobacuje mojoj polovini: “Hajde, hajde, najmanje što zaslužuje jeste da platiš registraciju!”. Ups, pravo u metu.

Ni ona ne veruje da sam ja zaista ponosna vlasnica auta, dedinog nasleđa, koji je želeo da samo usreći svoju unuku. A zatim komentar kolege svojoj koleginici- ”pa ti gledaj za koga ćeš da se udašššššš”.

Da li to znači da je moj deda veći feminista od dve trećine stanovnika svoje domovine? Nije da mi se nije dešavalo muško podozrenje u situaciji iza volana kada bih na semaforu kada se upali zeleno, zuknula i bila najbrža, što bi me koštalo ubrzo zbog sujete makar dvojice, baš brzih, makar i na silu. Ali, oko mi suzi na pomisao da se tamo negde van brdovitog Balkana, ovakvi automobili reklamiraju po ženskim magazinima, jer one njih zaslužuju. Pardon, ne youngtimere, već aktuelne modele, skuplje i desetak puta. I niko ih ne pita za dozvolu, sugar daddya ili fakat kako su one to u stvari zaslužile.

POVEZANI TEKSTOVI: