Joga i jedrenje – kad more drži čas meditacije

 

Zamislite da imate mogućnost da meditirate, prepustite se tehnikama disanja, daleko na pučini ili usidreni u skrivenu uvalu sa kristalno čistom vodom. Joga i jedrenje – nije film, već stvarnost

 

Tekst: Nataša Brašik

Nepregledno plavetnilo, svež morski vazduh, šuštanje vetra koji udara u jedra, a vi vežbate jogu. Mnogi su o tome samo maštali, a Nataša je iskusila i toliko je bila oduševljena ovim osećajem da je odlučila da pokrene projekat Joga i jedrenje i tako omogući strastvenim ljubiteljima prirode i joge, da spoje ove dve ljubavi. Ovo je njena priča:

 

Otkako sam 2018. godine počela Yoga Sailing Retreats sa Carpe Diem Yoga, mnogi su me pitali: „Nataša, zašto baš joga na jedrilici“? Znam da ovo može zvučati kao sasvim slučajna kombinacija, međutim postoji mnogo razloga zašto sam odlučila da započnem projekat Joga i jedrenje.

Jedan od glavnih razloga je zapravo sasvim ličan. Pre par godina otišla sam na krstarenje po hrvatskim ostrvima, sa nekoliko svojih najbližih prijatelja. Mnogi od njih rade na zahtevnim radnim mestima, uostalom kao i ja, i svi smo bili iscrpljeni od svakodnevnice. Organizacija tog krstarenja bila je spontana odluka tokom jednog sivog i hladnog zimskog decembarskog popodneva, pre više od dve godine. Bili smo veoma uzbuđeni zbog odlaska na ovaj odmor i nismo mogli dočekati da napokon udahnemo miris mora i borovine.

Konačno, kada je stigao taj dan i kad smo poleteli za Hrvatsku, bili smo više nego spremni za sve izazove koji nas čekaju. Odmah po sletanju, uputili smo se do pristaništa gde nas je dočekao skiper i upoznao sa  jahtom, na kojoj ćemo provoditi naš odmor iz snova. Sledeći dani bili su ispunjeni suncem, radošću i smehom. U to vreme bila sam na obuci za učitelja joge i nije bilo ničega u čemu sam više uživala nego da započnem dan vežbama.

 

Ima li ičeg lepšeg od mogućnosti da potpuno opušteni, okruženi plavom pučinom, otvarate sve svoje pore kako biste osetili nalet neverovatne isceljujuće energije!

 

Posle nekog vremena i moji prijatelji su izrazili želju da mi se pridruže, tako da je svako jutro bilo ispunjeno vežbama joge. Usledili su konkretni saveti i vežbe za ublažavanje različitih vrsta bolova u zglobovima i leđima, i to je postala naša omiljena rutina, meditacija i učenje tehnika disanja na svežem, morskom vazduhu. Ima li ičeg lepšeg od mogućnosti da potpuno opušteni, okruženi plavom pučinom,otvarate sve svoje pore kako biste osetili nalet neverovatne isceljujuće energije!

Ukratko, ovaj odmor koji smo spontano nazvali Joga i jedrenje bilo  je jedno od naših najboljih iskustava u životu. Moji saputnici su potvrdili da se godinama nisu osećali tako opušteno i predložili mi da ovo iskustvo ubuduće bude dostupno svima onima koji pored jedrenja očekuju potpunu relaksaciju. Na početku sam pomalo oklevala, a onda shvatila da je predlog odlična ideja- posetiti sva ova lepa hrvatska ostrva, biti u kontaktu s morem kao nikad pre i istinski se prepustiti sebi je nezaboravan osećaj koji se dugo pamti.

 

Osmislili smo koncept koji će ljubiteljima mora omogućiti da se sjedine sa prirodom, povežu sa svojim umom i poboljšaju svoje veštine joge

 

Saradnjom sa sportskim udruženjem 4Me Team osmišljene su različite retreate joge i jedrenja. Osmislili smo koncept koji će ljubiteljima mora omogućiti da se sjedine sa prirodom, povežu sa svojim umom i poboljšaju svoje veštine joge. I sve to dok uplovljavaju u novo uzbudljivo mesto,destinaciju koja se menja iz dana u dan.

Lično, obožavam da osetim lagano ljuljanje jedrilice dok jedri preko vode i jedinstvene zvuke koje prave talasi lomeći se ispod našeg pramca, šum vetra koji puni naša jedra i miris mora u nozdrvama. Kao da nam more drži svoj čas meditacije. Iznenađujuće je da joga na jedrilici ne zahteva mnogo više fizičke spreme i ravnoteže nego što biste očekivali.
Sve u svemu, jako sam sretna i ponosna na sebe što sam se upustila u ovu avanturu i pokrenula Carpe Diem Yoga i naš koncept Yoga & Sailing Retreat. Nestrpljivo čekam leto i naša nova uzbuđenja sa Jogom i jedrenjem koje će nas odvesti na neke lepe destinacije gde ćemo dobiti priliku da doživimo sebe na jedan potpuno drugačiji način.

Nataša Brašik je učiteljica joge iz Beča koja se bavi medicinskom i Hatha jogom. Sa  velikim iskustvom u medicini razvija i realizuje specifične programe namenjene manjim grupama, pojedincima kao i online, sa fokusom na ublažavanje bola i prevenciju povreda kičme i zglobova. Pored ovoga, Nataša tokom leta organizuje Yoga Sailing ture po ostrvima Grčke i Hrvatske. Za više informacija o individualnim i grupnim časovima kao i o ostalim aktivnostima pogledajte na sajtu Carpe Diem Yoga ( www.carpediemyoga.eu)

POVEZANI TEKSTOVI: