Viva La Vida u ženskoj režiji

Osam žena, različitih godina i profesija, organizovale su pravo žensko putovanje, a spojila ih je ljubav prema jednoj posebnoj ženi i njenim životnim strastima

 

Autori: Lady M, Lady S, Lady A, Lady O, Lady D, Ms M, Lady I i Lady Z

 

Skoro sam pročitala da se jedan hotel specijalizovao tako da u njemu odsedaju samo žene, kažu: „Za nas nije reč o ženskim pravima ili feminizmu, već samo o odgovoru na povećanu potražnju. Sve više žena putuje samo ili u isključivo ženskim grupama. I ponekad žele da tako i ostane.”

Tako smo se i nas osam drugarica, vrlo šarolikih godina (od 20+ do 60+) i zanimanja (od studenta do mladih penzionerki), okupljenih oko ljubavi prema jogi i kućnim ljubimcima, dogovorile da ostvarimo avanturu ženskog putovanja i druženja i da posetimo izložbu Fride Kahlou Budimpešti. Ovo je kolaž naših utisaka – svako iz svog ugla, a opet protkano istim osećanjima ….

Kako je sve počelo….

Prvo putovanje sa grupom drugarica – neverovatna lakoća, opuštenost, razdraganost……počelo je sa tihim pitanjem – hoćemo zajedno na izložbu? sa nesigurnim mejlom – da počnemo dogovore? i nastavilo se sa veselim odgovorima da, da, da!

Predlog i organizacija iskusne putnice Lady Z iz druželjubivog društva sa rekreativne joge Lady D bio je oberučke prihvaćen. Odmah smo počele sa dogovorom i pripremama za vikend u Budimpešti i obilazak izložbe Fride Kahlo. Putnicama, kako nas je Lady Z odmah nazvala, priključile su se dame svih uzrasta, baš onako kako je raznoliko i samo društvo koje se uvek iznova regeneriše na jogi sa Lady D. Dame u najboljim godinama, bez obzira  na trenutni uzrast, oraspoložila je mogućnost produžetka druženja i na putovanju, tako da su se priključile i Lady M, Lady A, Lady O, Lady S. Ta lepa energija ženskog okupljanja privukla je i doskorašnju beogradsku joginku Ms M da nam se priključi sa druge destinacije gde sad živi, ali i novog člana, a davnog prijatelja Lady I.

Sve nam se skockalo za početak oktobra, a dodatno nas je obradovalo divno vreme.

Prijateljice okupljene oko joge….

Otišle smo kao poznanice a vratile kao prijateljice. Bio je dovoljan jedan dan,  jedna zajednička večera, jedan doručak, par sati šetnje i vožnje da grupu od neformalno povezanih osam žena pretvori u krug prijateljica punih međusobnog poštovanja, poverenja i zajedničkih planova.

Putovanje gde je sve moguće!

Ženska solidarnost, podrška, brzo spajanje dobre volje i načina kako da  svi daju svoj doprinos stvaranju dobre atmosfere. Razmena znanja, informacija i iskustva. Verujte sve je moguće kad se dobra ideja sprovede po meri putnica.

A bile smo svi svedoci naših doprinosa…….Draga Lady I je premijerno baletu ravnoj koreografiji izvezla 400 km, a sa druge strane Ms M, je pokazala da te ni malo dete niti put od 700 km neće odvojiti od onoga što voliš. Za Lady D je uživati i raditi dva posla uspešno……više nego moguće, Lady A pokazala je kako je biti pozitivan bilo gde, bilo kad, Lady M je dokazala da je moguće živeti svaki trenutak i biti prisutan u svakom trenutku, i opet nigde ne kasniti i uvek izgledati srećno, Lady Z (Fairy Godmother), organizator (zajedno sa Fridom Kahlo), još jednom je pokazala da organizacija nije bauk, i da je sve moguće ako si dovoljno uporan i ako imaš jasan cilj i plan i Lady O, kao moja i svačija podrška, pokazala je da i ako ne krene sve po planu, uvek može da ispadne dobro (nije smak sveta), samo ako imaš malo mašte i veruješ u magiju. A za kraj, Frida Kahlonaučila me je da ma koliko god ti život bio težak (u momentima), uvek postoji način da se iz toga izvuče nešto lepo, kao što je ona izvukla svoje slike, svoju umetnost.

A tek Frida….

U nedelju smo posetile izložbu Fride Kahlo u  Nacionalnoj galeriji Mađarske, što je i bio naš neposredni povod putovanja.Izloženo je oko 30 slika, veliki broj njenih fotografija, tekstova sa njenom biografijom…

Sve smo imale prilike da ranije vidimo reprodukcija njenih slika, da pogledamo biografski film, da pročitamo o njenom životu, ali osvedočiti za života dela jedne tako autentične žene, pa još i talentovane slikarke, za mene je prava čast. Počastvovana sam što izbliza mogu da posmatram hrabre misli, vanvremenska shvatanja i najnežnija osećanja pretočena u osušene boje na platnu. U svakoj se krije po neka zlatna, teško primetna čak i najupornijim posmatračima. Lepota je u suštini njenog dela, gorak život u slatkim bojama. U malim formatima, u kratkim potezima, u ogromnom broju detalja, u običnim ramovima. U jednoj vrsti dečijeg, naivnog slikarstva. I cveće svuda oko nas.

Njena  rečenica posle amputacije desne noge samo potvrđuje tu njenu neverovatnu životnu snagu uz svu bol koju je kroz život prošla: “Stopala moja šta ćete mi vi, kad imam krila da poletim”. Ili njena izjava neposredno pred smrt: “Nadam se da će ovaj moj odlazak biti radostan i da se nikada više neću vratiti”.

Delo Fride Kahlo nas sve tera na razmišljanje kako se bol pretvara u umetnost i kako naša ograničenja  ranjivih osoba zapravo ne postoje.

….i to sve u Budimpešti…..

Gradovi i izložbe su najlepši u jesen. Posebno večni gradovi. Takvima se uputila naša ženska ekipa ove jeseni u pohode. Sunce je okupalo prelepu prostranu Budimpeštu i osvetlilo monumentalnu umetnicu Fridu u svim njenim raskošnim bojama, ostavivši nas ušuškane u toplim utiscima prijateljstva.

Budimpešta nas je očarala svojim skrovitim mestima za ukusne zalogaje, od domaćih štrudli koje smo slatko smazali po preporuci Lady Z, do modernih varijanti italijansko-mađarske kuhinje po preporuci najmlađe članice naše ekipe Lady S.

Živahna atmosfera puna razdraganih posetilaca i podrobne priče o Budimpešti – lepotici Dunava koje nam je prenosila sa velikim žarom zaljubljenika u grad sveznalica Lady S, opile su nas u šetnjama duž ulica i šetališta na obe obale Dunava.

Rezimena joginskom

Poklon ili „odreši dušu“: Kada Bog odreši kesu dobiješ prijateljicu. Kada je baš galantan pošalje ti je na posao! Suncem okupani mostovi Budimpešte, slike za divljenje večne Fride Kahlo, prigodno smeštene u Citadeli……….gde bi drugo junakinje trebalo obitavati?!

Moje joga prijateljice su kao Fridine slike …… Raskošne u koloritu svojih osobenosti, protkane zlatnim prahom dobrote i vrlina. Ispred svake stojim iskreno očarana.

Pravi praznik ženske energije, od Fride i njenog VIVA LA VIDA, do svih nas koje smo podelile sve naše najbolje osobine i napravile predivnu avanturu. Jedva čekam sledeću….

Ovakvo nezaboravno putovanje nadahnjuje nas u nove pohode, koje sa radošću iščekujemo. Spominje se moja velika ljubav – Beč. Psssst!

 

 

POVEZANI TEKSTOVI: